Glasbeniki iz Peruja navdušili starostnike

Prijetno vzdušje potomcev starih Inkov v DSO Gornja Radgona

Prlekija-on.net, torek, 9. april 2019 ob 09:15
Peruanska glasba v DSO Gornja Radgona

Peruanska glasba v DSO Gornja Radgona

Veselo pomladansko prebujanje, ko se v naravi dogaja marsikaj zanimivega, se pogosto prenaša tudi v Dom starejših občanov (DSO) Gornja Radgona. In tam je med drugim potekal prijeten in vesel popoldan, ki je zažarel v peruanskem vzdušju, ki so ga za stanovalce, zaposlene in tudi nekatere zunanje goste, pričarali člani glasbene skupine Pachacamac iz Peruja. Glasbeniki so namreč nastopili na svetovnem festivalu etno glasbe v sosednji Avstriji in ponudila se je priložnost, da na posebno željo, obiščejo še radgonski DSO. "Kot je povedal njihov prijatelj in naš sodelavec, Boris Odreitz, so člani skupine v bistvu potomci starih Inkov ter preko glasbe želijo ohranjati tradicionalno izročilo svojih davnih prednikov. Tudi instrumenti na katere so nam zaigrali, so izdelani iz naravnih materialov, tako kot so jih izdelovali staroselci Peruja. Iz njih so na koncertu v avli Doma izvabili pisano paleto zvokov", nam je razložila strokovna vodja DSO Gornja Radgona Eva Žula.

Igrivo žvrgolenje ptic, umirjeno šumenje vetrov in žuborenje voda ter druge zanimive in prijetne elementarne zvoke so glasbeniki izvabili iz instrumentov v obliki školjk, rogov, piščali, bobnov...Poslušalci so se ob tem lahko znašli v tropskih gozdovih ali na obali morja. Seveda pa tudi brez svetovno znane uspešnice »El condor passa« ali po slovensko »Kondorjev let«, ni šlo. Virtuozno izvedbo so poslušalci nagradili z bučnim aplavzom. Koncert je dejansko minil v prijetnem, sproščujočem vzdušju. Med skladbami smo, ob razlagi članov skupine ter Borisa Odreitza, ki je mimogrede trenutno zaposlen v radgonskem DSO, izvedeli tudi veliko o značilnostih in zgodovini samega Peruja, ki je mimogrede v Gornji Radgoni in okolici kar dobro poznan, saj v Kunovi pri Negovi, že vrsto let, živi družina iz te južnoameriške države.

Ob koncu so se vsi prisotni strinjali, da je bil ta glasbeni dogodek pravo doživetje, ki ga bodo še dolgo nosili v srcih. Direktor DSO Gornja Radgona, mag. Marjan Žula, se je glasbenikom zahvalil z majhno pozornostjo ter jih ob naslednjem obisku Slovenije povabil, da nas spet obiščejo ter s svojo čudovito glasbo ponovno napolnijo srca in duše stanovalcev doma in tamkajšnje zaposlene.