Občina Lenart zahteva ustavitev delovanja družbe, kjer je že drugič zagorelo

V sporočilu navajajo, da je ponoven požar dokaz vseh argumentiranih in jasnih opozoril občine, lokalnega prebivalstva in civilne družbe, da je delovanje tega podjetja na tem obratu neskladno z izdanimi dovoljenji

Prlekija-on.net, sobota, 20. april 2019 ob 19:40
Požar v Lenartu

Požar v Lenartu

Po že drugem požaru v industrijskem kompleksu Salomon, kjer je gorelo že v nedeljo in nato še v petek, le nekaj ur po tem, ko se je z županom srečal minister za okolje in prostor Simon Zajc, so iz Občine Lenart poslali sporočilo za javnost, kjer navajajo, da je ponoven požar dokaz vseh argumentiranih in jasnih opozoril občine, lokalnega prebivalstva in civilne družbe, da je delovanje tega podjetja na tem obratu neskladno z izdanimi dovoljenji.

Prebivalci prah naj izperejo z detergentom, glede vrtnin pa počakajo na navodila

Ogenj je v obratu z odpadki zajel odpadni material, papir, plastiko in kovinske dele. Požar so pogasili gasilci prostovoljnih gasilskih društev Lenart, Sveti Jurij, Sveta Trojica, Benedikt, Gočova, Voličina, Cerkvenjak, Osek, Selce, Sveta Ana in Ptuj. Na požarišču sta bila tudi predstavnika Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Ladislav Küčan in Robert Ferlinc, ki sta vzela vzorce vode in opravila meritve kakovosti zraka okoli mesta požara in širše. Povedala sta, da po prvih meritvah ni bilo zaznati vplivov požara na kakovost zraka. Meritve zemljin in vzorci vrtnin se bodo opravili v prihodnjih dneh.

Kraj požara si je v petek zvečer ogledala tudi Simona Perčič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje in po ogledu povedala: "Stanje je pod nadzorom. Iz Agencije RS za okolje smo dobili poročilo, da se dim v času največje gostote ni valil proti Lenartu ampak v nasprotni smeri. Preko noči se lahko smer spremeni, vendar je vse pod nadzorom. Prebivalcem Lenarta in okoliških krajev svetujemo, da zapirajo okna, vsaj toliko časa da se dim razkadi. Če vidite prah na okenskih policah tega izperite z detergentom. Če je prah na igralih naj se otroci na njih ne igrajo dokler se to ne očisti. Kar se tiče vrtin pa počakajte, vsaj nekaj dni, da dobite navodila nacionalnega laboratorija, ko bodo analizirali vzorce. Kar se tiče kapnic tudi te vode ne uživajte, dokler ne bodo opravljene analize."

Požar v Lenartu:
Zagorelo 600 kvadratnih metrov odpadnega materiala
Na Občini opozarjali na nevarnost
Inšpektor izdal ustno odločbo o prenehanju obratovanja naprave
Ponovno zagorelo v industrijskem kompleksu v Lenartu

Dogajanje ob požaru je budno spremljal tudi župan Občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki se je ob tem zahvalil vsem gasilkam in gasilcem, policistom PP Lenart za varovanje območja, reševalni službi ZD Lenart za urgentno pomoč poškodovanim, Simoni Perčič iz NIJZ ter poveljniku Civilne zaščite Francu Krivcu in sodelavcem občinske uprave za koordinacijo pri reševanju.

Občina zahteva takojšnjo odstranitev vseh deponiranih frakcij

Župan je v soboto v sporočilu za javnost pristojne službe pozval k ustavitvi delovanja podjetja Salomon v Lenartu. "Občina Lenart na podlagi dejstva, da je po pregledu okoljevarstvenega dovoljenja in ugotovljenega stanja v podjetju ob obeh požarih po našem trdnem prepričanju in znanju na takšen način organizirana dejavnost škodljiva do lokalnega okolja in prebivalcev, zahteva ustavitev delovanja podjetja na tej lokaciji," je med drugim zapisal župan v sporočilu, ki je prepričan, da varnosti za okolje in ljudi razen z zaprtjem obrata ne bo mogoče zagotoviti.

"Več kot očitno glede na že prejete kopije inšpekcijskih pregledov in ugotovitev, da naj bi družba na lokacij delovala skladno z veljavnim okoljevarstvenim dovoljenjem, ne moremo pričakovati konkretnejših ukrepov pristojnih služb. Bodisi je s temi dovoljenji nekaj hudo narobe, gotovo na področju požarne varnosti, prepričani pa smo, da tudi drugje," še je zapisal župan, Občina pa ob tem zahteva takojšnjo odstranitev vseh deponiranih predelanih in neobdelanih frakcij različnih klasifikacij odpadkov, da bi se izognili nevarnosti morebitnega ponovnega vžiga. Zahtevajo tudi poglobljen in temeljit pregled vpliva nedavnih požarov na okolje in ljudi, zahtevajo tudi revizijo postopka okoljevarstvenega dovoljenja z vključitvijo Občine Lenart in civilne družbe z izkazanim interesom v postopek. Do izdaje novega okoljevarstvenega dovoljenja nasprotujejo obratovanju sortirnice v Lenartu.

V občini zahtevajo tudi spremembo zakonodaje po hitrem postopku, skladno s katero naj se lokalnim skupnostim zagotovi možnost sodelovanja kot stranke v postopku izdaje okoljevarstvenih dovoljenj za vse namene. "Občine namreč nosijo odgovornosti po Zakonu o varstvu okolja, so nosilke javne službe varstva pred požarom in nosijo številne druge odgovornosti. V dokumentih, ki dovoljujejo tovrstne dejavnosti in lahko resneje vplivajo na okolje in v katerih bi morale biti zajeti osnovni parametri varnosti za lokalno okolje in prebivalce pa Občina sploh ne more aktivno sodelovati in zahtevati določenih ureditev," navajajo v sporočilu.

Zahtevajo tudi analizo vseh vplivov po požaru, sanacijo območja tovarne in okolice in resen zakonodajni pristop na državni ravni do vseh podobnih obratov tako v fazi izdajanj dovoljenj, kot v fazi kontrole obratovanje, ki naj bo stalna in temeljita.

»Ukrepi določeni zgolj na papirju in na način ki koristijo podjetjem«

Nadalje župan piše: "Za aktivno varovanje pred požarom, varovanje pred smradom, vplivov na okolico, ki jih je moč prebrati v okoljevarstvenem dovoljenju, ki je bilo izdano za obrat v Lenartu in je objavljen na naši spletni strani, lahko odgovorno in jasno zatrdimo, da v primeru, ki se je zgodil v Lenartu, da so ti ukrepi določeni zgolj na papirju in na način ki koristijo podjetjem, tistim, ki naj bi jih okoljevarstveno dovoljenje ščitilo. Prebivalcem in okolju, pa le to ne zagotavlja nobenih praktičnih ukrepov in varoval. Dejstvo je, da se iz podjetja še širi neznosen smrad zaradi prevelikih količin razpadajočih odpadkov. Iz podjetja je odnašalo večje količine delcev različnih velikosti raznih frakcij odpadkov. Iz podjetja je v vode spiralo iz območij skladiščenih odpadkov na odprtih površinah vodo, ki se na koncu izteka v lokalne vodotoke in v podjetju več kot očitno niso imeli praktične aktivne zaščite pred požarom, kljub v dovoljenju določenim enormnim količinam dovoljenega obdelovanja in skladiščenja raznih frakcij".

Župan še v sporočilu piše, da je dovolj zgovorno dejstvo, da po tem, ko je podjetje obiskal pristojni Minister za okolje, Simon Zajc in so poslušali teoretiziranje vodilnih v podjetju o tem, kako podjetje delujejo skladno z izdanimi dovoljenji, niso pa slišali konkretnega odgovora na izpostavljeno vprašanje o aktivnem varstvu pred požarom, je žal v ogorčenje vseh, le nekaj ur zatem ponovno zagorelo, tokrat še v večjem obsegu in nevarneje, kot ob prejšnjem požaru. "In na območju, ki je bilo po pregledu po prejšnjem požaru označeno kot varno in primerno za nadaljnjo obratovanje," še navaja, sporočilo pa je zaključil: "Verjamemo, da je pristojnim službam tokrat gotovo jasno, da ob dejstvu, da od leta 2013 do danes na tej lokaciji, kljub vsem izdanim dovoljenjem beležimo že tretji večji požar, dva od teh zaporedno v razmaku nekaj dni na dveh različnih lokacijah znotraj podjetja. Oba od teh sta gotovo pustila sledi in posledice na okolju v širšem pomenu, kot ob dejstvu, da se ta obrat nahaja v mestu Lenart bodo le te sledile sklepom Občinskega sveta in skladno z načeli pravne državi ravnale odgovorno do prebivalcev in do okolja. Če bodo ravnale tako, potem bodo njihovi zaključki v smeri sprejetih stališč občinskega sveta."

Župan je sicer napovedal tudi sklic izredne seje občinskega sveta z osrednjo točko na temo požarov. Seja bo predvidoma v četrtek, 25. aprila.



Več v Gospodarstvo