Spregovorili o verski pluralnosti in verski strpnosti v Prekmurju

Okrogla miza: Verske skupnosti v sodobni družbi in njihovo ugodno sobivanje

Prlekija-on.net, četrtek, 25. april 2019 ob 11:58
Okrogla miza o verskih skupnostih

Okrogla miza o verskih skupnostih

Društvo za prepih znanja in informacij Vöter je z okroglo mizo z naslovom Verske skupnosti v sodobni družbi in njihovo ugodno sobivanje zaključilo projekt Različni koraki, enake poti. Na okrogli mizi so predstavniki petih verskih skupnosti spregovorili o verski pluralnosti in verski strpnosti v Prekmurju. Na okrogli mizi so sodelovali dr. Franc Zorec, Rimokatoliška cerkev; mag. Leon Novak, Evangeličanska cerkev; Andrej Bojnec, Binkoštna Cerkev Murska Sobota; mag. Zmago Godina, Krščanska adventistična cerkev in Emőke Rozgonyi, Reformatorska krščanska cerkev Slovenije.

Zbrane je nagovoril tudi murskosoboški župan dr. Aleksander Jevšek, slavnostna govornica na okrogli mizi pa je bila Laura Anderson, namestnica odpravnika poslov Ameriškega veleposlaništva v Sloveniji. Ameriška ambasada v Sloveniji je prepoznala vsebinsko kakovost projekta in projekt tudi finančno podprla, s čimer je pripomogla k ustvarjanju programske vsebine, ki drugače po vsej verjetnosti ne bi bila vključena v medijsko agendo.

Okrogla miza se v svoji vsebini ni omejila na ozke teološke vsebine, ampak je prikazala vpliv verske pluralnosti na življenje v lokalnem okolju. Verske skupnosti kot pomembne soustvarjalke družbenega življenja namreč bistveno vplivajo na pozitiven razvoj posameznika in na razvoj širše multikulturne in duhovne identitete v Prekmurju.

Kljub pestri religiozni podobi verske skupnosti v pokrajini ob Muri živijo v simbiozi ena z drugo. Ekumenizem v tej pokrajini ni le beseda, o kateri se razpravlja in razmišlja, ampak je srž življenja z vsemi prednostmi in tudi izzivi, ki jih te razlike prinašajo. Prekmurje je svetel zgled. Tu ne poznajo radikalnih notranjih ideoloških delitev in tudi sobivanje različnih ver, ki sicer nikoli ne more biti povsem idealno, je tukaj zgledno, na ravni najvišjih meril in z visoko stopnjo verske tolerance. Iz teh razlogov se Slovenija lahko od Prekmurja marsičesa nauči.

Okrogla miza Verske skupnosti v sodobni družbi in njihovo ugodno sobivanje je pomembno zaokrožila projekt Različni koraki, enake poti, v okviru katerega so nastale tudi štiri raziskovalno-izobraževalne oddaje.



Več v Kultura in izobraževanje