Negovčani so prvič ocenjevali »rdečko«

Najboljšo fermentirano alkoholno pijačo iz rdečega grozdja je pridelal Srečko Knez iz Lokavcev

Prlekija-on.net, ponedeljek, 13. maj 2019 ob 08:12
Ocenjevanje domačih rdečih vin v Negovi

Ocenjevanje domačih rdečih vin v Negovi

Turistično društvo Negova - Spodnji Ivanjci, ki sodi med najbolj dejavna tovrstna društva ne le na radgonskem območju temveč tudi veliko širše, svojim aktivnostim vedno dodaja nekaj novega in koristnega. Tako so letos prvič, v sodelovanju z Društvom vinogradnikov Radgonsko - Kapelskih goric, pripravili ocenjevanje domačih (samorodnih) rdečih vin, večinoma z brajd, ali pravilneje, kot nas je strokovno poučil predsednik Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric in ocenjevalne komisije, Milan Kolarič, fermentirane alkoholne pijače iz rdečega grozdja. V prostorih srednjeveškega Negovskega gradu je strokovna komisija uglednih vinogradnikov in kletarjev, katero jo vodil omenjeni vinski vitez Milan Kolarič (zraven so bili še člani komisije, viteza: Zlatko Borak in Franc Škrobar, ter še Otmar Babič in Zvonko Fleisinger), pod budnim očesom Vinske kraljice Radgonsko-Kapelskih goric, Katje Klobasa, ocenila 26 vzorcev, kar je lepo število glede na to, da je šlo za prvo tovrstno ocenjevanje.

Komisija je bila večinoma zadovoljna z ocenjenimi vzorci, kar kaže, da ob znanih vrhunskih belih vinih, na radgonskem območju pridelujejo tudi odlično fermentirano alkoholno pijačo iz rdečega grozdja. In na prvem tovrstnem ocenjevanju je zmagal Srečko Knez (Lokavci), ki ima tako najboljšo tovrstno pijačo za leto 2019. Na 2. mesto se je uvrstil vzorec Matevža Fleisingerja (Spodnji Ivanjci), tretje mesto pa sta delila: Jože Kaučič in Zdravko Bratuša (oba Negova). Vsi ostali udeleženci (po abecednem redu: Zdenko Bratuša - Gornji Ivanjci, Milan Fleisinger - Stavešinci, 2 vzorca, Ivan Gerič - Lokavci, Marija Hanžič - Lokavci, Boštjan Kaučič - Ločki Vrh, Jože Kaučič - Negova, Drago Klobasa - Negova, Vili Kur - Kunova, Andrej Lončarič - Negova, Anton Lončarič - Negova, Slavko Lončarič - Lokavci, 2 vzorca, Jože Marušič - Negova, Drago Mlinarič - Gornji Ivanjci, Feliks Mulec - Negova, Milan Rojko - Negova, Stanislav Rojko, st. - Negova, Harold Starovasnik - Negova, Turistično društvo Negova - Spodnji Ivanjci, Robert Vogrin - Spodnji Ivanjci, Stanko Vogrin - Spodnji Ivanjci) so letos bili četrti. Priznanja so tokrat podelili na prireditvi "Negovsko popoldne na gradu 2019".

"Za nas je tudi domače rdeče vino, čeprav samorodno, nekakšna vrsta naravne in kulturne dediščine. In zato nam je želja, da tej pijači vrnemo mesto, ki ji pripada, saj opažamo, da je bila močno, a neupravičeno zanemarjena. Ker smo po okolici videli, da imajo ljudje veliko rdečke, ki je zelo cenjena, tako med opravljanjem kmetijskih in drugih del, kot pri različnih proslavah, smo se odločili, da bomo poslej vsako leto izbirali najboljšo na območju, kjer delujemo, torej v vseh vaseh oziroma dveh krajevnih skupnostih, ki jih pokriva naše društvo", nam je povedal prizadevni predsednik Turističnega društva Negova - Spodnji Ivanjci, Zdenko Bratuša, ki je dodal, da bodo v bodoče najverjetneje izbirali samo najboljši vzorec, ki se bo eno leto ponašal s tem naslovom, vsi ostali pa bodo drugi.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje