Pri učnem čebelnjaku v Ljutomeru pripravili dan odprtih vrat

Dogodka so se udeležili čebelarji, čebelarski krožkarji in ljubitelji čebel, za katere so pripravili delavnice s področja čebelarstva

Prlekija-on.net, sobota, 1. junij 2019 ob 21:28
Dan odprtih vrat ČD Ljutomer

Dan odprtih vrat ČD Ljutomer

Tudi letos je Čebelarsko društvo Ljutomer organiziralo Dan odprtih vrat ČD Ljutomer pri učnem čebelnjaku OŠ Ivana Cankarja Ljutomer. Dogodka v soboto, 1. junija, so se udeležili čebelarji, čebelarski krožkarji in ljubitelji čebel, za katere so pripravili delavnice s področja čebelarstva.

Predsednik ČD Ljutomer, Branko Bratinščak in čebelar Janko Šiško sta v čebelnjaku, kjer so čebelje družine okoliških šol, prikazala potek čebelarjenja ter iz čebelnjaka prinašala polno satje, ki so ga mladi čebelarski krožkarji ob pomoči mentoric Irene Tibaut in Metode Ljubec ter Jožice Bratinščak vstavljali v točilo in zavrteli, da je med iztekel iz satja. Dogodek sta obiskala tudi ravnatelj OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, Branko Meznarič in podžupan Občine Ljutomer, Niko Miholič, ki sta si z zanimanjem ogledala delo mladih nadebudnih bodočih čebelarjev.

Na delavnicah pa so predvsem otroci, ki obiskujejo čebelarski krožek na šoli, ustvarjali. Med drugim so izdelovali "semenske bombice", kroglice iz gline in zemlje, v katere se doda semena medovitih rastlin. Ko se kroglica posuši in postane trdna, jo lahko odvržemo na območje, kjer želimo, da pozneje zrastejo medovite rastline, ki izločajo nektar in dajejo cvetni prah ter tako privlačijo čebele.

Poleg delavnic in praktičnega dela, je na ogled bila čebelarska brošura, gostje so lahko poskusili med in medene izdelke, kot so medenjaki in pecivo različnih vrst. Po opravljenem delu je sledilo še okrepčilo in metanje "semenskih bombic" v okolici šole.



Več v Kultura in izobraževanje