V Lahoncih ustvarjali glinene izdelke v raku tehniki

Gre za starodavno japonsko tehniko dekorativnega žganja v keramiki in omogoča atraktivne nepredvidljive in neponovljive vzorce, saj je pri tem vsak keramični izdelek po žganju unikat

Prlekija-on.net, nedelja, 2. junij 2019 ob 18:002
Delavnica žganja keramike v raku tehniki

Delavnica žganja keramike v raku tehniki

V soboto, 1. junija, je v Lahoncih Jelka Krajnc iz Liza lončarije pripravila dogodek, kjer so zbrani na delavnici ustvarjali v raku tehniki. Gre za starodavno japonsko tehniko dekorativnega žganja v keramiki in omogoča atraktivne nepredvidljive in neponovljive vzorce, saj je pri tem vsak keramični izdelek po žganju unikat. Dogodek je potekal v sklopu Dneva odprtih vrat Destinacije Jeruzalem.

"Raku je tip keramike, ki nam ponuja ogromno kreativnega ustvarjanja in eksperimentiranja s tehnologijo. Zaradi lastnega navdušenja sem tudi prve delavnice predstavila in delila s sorodniki in prijatelji, saj sam potek in izvedba delavnice ponuja prijetno druženje ter sodelovanje celotne skupine. Vsak član dobi svojo nalogo in sodeluje v timu. Danes na dnevu odprtih vrat sem pripravila raku delavnico na kateri so se mi pridružili prijatelji, sorodniki, sodelavci iz službe ter ljubitelji keramike, ki so zasledili da bo danes predstavljena peka rakuja," nam je ob tem povedala Jelka.

Izdelki, ki so iz posebne bele šamotirane gline, so pri tej tehniki že enkrat pečeni v električni peči na 1000 stopinj Celzija. Preden se dajo v plinsko peč pa se zglazirajo ter porišejo. Jelka jih je že v petek zglazirala, v soboto pa so zbrani obiskovalci svoje ploščice in druge izdelke sami porisali.

Nato se izdelki ponovno pečejo v plinski peči okoli tri ure, ko temperatura doseže 1000 stopinj Celzija. V peči morajo biti pazljivo zloženi, da se med seboj ne sprimejo in da jih pozneje lahko s posebnimi kleščami vzamemo iz peči. Žareč izdelek se nato vzame iz peči in se položi v posodo z žagovino, kjer žagovina od vročine izdelka zagori. Posodo nato pokrijemo, da odvzamemo kisik, zaradi česar v posodi nastane dimljenje. Razpoke, ki so nastale zaradi velike temperaturne razlike, nato počrnijo in nastanejo atraktivni in unikatni vzorci. Po približno 20 minutah se izdelki vzamejo iz žagovine in se položijo v vodo, da se ohladijo.

V Lahoncih s to tehniko ustvarjajo že tretje leto, v soboto pa je svoje izdelke prvič predstavila tudi Jelkina hčerka Nuša, ki se z lončarstvom ob študiju ukkvarja drugo leto.



Več v Kultura in izobraževanje