Na Stari Gori že petindvajsetič želi zlato klasje

Kosci, pobiralke in vezalke so tekmovali v hitrosti in kvaliteti žetve, žanjice pa prikazale žetev s srpi

Branko Košti, ponedeljek, 15. julij 2019 ob 17:22
25. Žetev zlatega klasa na Stari Gori

25. Žetev zlatega klasa na Stari Gori

Letošnja, že 25. Žetev zlatega klasa, je v nedeljo, 14. julija, na Staro Goro v Občini Sv. Jurij ob Ščavnici, privabila množico obiskovalcev in kar nekaj eminentnih gostov: poslanko DZ iz Občine Ormož Mojco Žnidarič, župana Občine Lovrenc na Pohorju Marka Rakovnika ter njuni visokosti Vinsko kraljico Slovenije Meto Frangež in 10. Vinsko kraljico DV Mala Nedelja Martino X. Daniello Kosi.

Samo prireditev so organizatorji PGD Stara Gora, Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici in Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona, razdelili v dva dela – demonstracijski, v katerem so žanjice prikazale žetev s srpi in tekmovalnega, ko so kosci, pobiralke in vezalke, tekmovali v hitrosti in kakovosti opravljene žetve.

Za srpe so tokrat poprijele Jožica Žajdela in Vera Mihalič (DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici), Katarina Petrovič (DG Juršinci), Marija Tanacek, Zdenka Klobasa in Simona Jančar (DPŽ Gornja Radgona) ter Ana Bombek, Jožefa Kukovec in Nada Murko (Društvo kmetic Destrnik).

Tekmovanje med kosci, pobiralkami in vezalkami, je pod budnim očesom sodniške ekipe, kateri je načeloval domači župan Anton Slana in ob bučnem navijanju, potekalo med štirimi ekipami. Prvo mesto si je prižela ekipa Turističnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici s koscem Janezom Mirom, Anito Stramič in Emo Lančič, ekipa Društva podeželskih žena Gornja Radgona s koscem Petrom Jančarjem ter Anico Kramberger in Zdenko Klobasa je osvojila drugo mesto, tretje mesto je pripadlo Društvu gospodinj Draženci (kosec Ignac Gojkošek, Danica Janžekovič, Marija Repič). Ekipi Drakovcev (Ludvik Budja, Marija Perko, Milena Lackovič), zaradi zlomljenega toporišča kose, dela ni uspelo dokončati in je ostala brez uvrstitve. Starim in izkušenim koscem in žanjicam, so se letos prvič pridružili člani Društva podeželske mladine Sveti Jurij ob Ščavnici (Blaž Novak, Lucija Šijanec, Klementina Vrbnjak z mentorjem Edijem Leskovarjem), ki niso tekmovali, so pa pokazali, da bodo v naslednjih letih ostra konkurenca svojim starejšim vzornikom.

Preden sta gospodar Anton Klemenčič in gospodinja Ema Lančič koscem in žanjicam postregla malico in pijačo (s pijačo so jih sicer postregli tudi med delom), so morali dokončati delo na njivi. To pomeni da so morali zložiti snopje v rastave in tako zrnje zaščititi pred vlago. Ob koncu žetve je voditelj Peter Kirič izzval poslanko DZ Mojco Žnidarič, da pokaže, kako ona obvlada žetev s srpom. Glede na to, kar je povedala, da prihaja iz kmetije in ji večina kmečkih opravil ni tuja, žela pa s srpom še ni, je srp vihtela dokaj spretno.

Po opravljenem delu so se delavci in obiskovalci vrnili na plato pred gasilskim domom, kjer so si lahko ogledali mlatev z mlatilnico, katero je poganjala stara lokomobila lastnika Franca Belšaka, mlatci pa so prikazali mlatitev s cepci. Pred podelitvijo priznanj in pokalov so se kosci oddahnili v hladni senci ob zvokih Hišnega ansambla Avsenik.

Priznanja za sodelovanje in pokale najboljšim ekipam koscev in žanjic so podelili poslanka Mojca Žnidarič, slovenska vinska kraljica Meta Frangež, župan Anton Slana, predsednica DPŽ Sv. Jurij Ema Lančič in predsednik PGD Stara Gora Anton Klemenčič.

V nadaljevanju popoldneva in v pozne nočne ure je za zabavo in veselo vzdušje skrbel Hišni ansambel Avsenik.



Več v Kultura in izobraževanje