Bodo tehnični izdelki odslej brez garancije?

Zakon, ki ukinja garancijo na tehnične izdelke, ki pri nas velja že skoraj 40 let

Prlekija-on.net, četrtek, 30. december 2010 ob 08:362
Pralni stroj

Pralni stroj

Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu potrošnikov, ki ukinja garancijo na izdelke, v Zvezi potrošnikov Slovenije nasprotujejo ter ministrstvo za gospodarstvo pozivajo, naj podaljša nerazumno kratko obdobje za javno razpravo. Če bi ta zakon bil uveljavljen, bi potrošniki tako lahko svojo pravico do brezhibnega izdelka očitno uveljavljali le s tožbo na sodišču.

Obvezna garancija za t. i. tehnično blago, je v Sloveniji uzakonjena že skoraj 40 let, potrošnikom in drugim kupcem pa zagotavlja, da proizvajalec ali prodajalec najpozneje v roku 45 dni brezplačno odpravi morebitne okvare na izdelku, če se pojavijo v določenem roku, ali pa mora izdelek zamenjati z novim. Hkrati je zagotovljeno tudi servisiranje izdelkov, saj zakon določa obveznost organiziranja ustrezne servisne mreže in preskrbe z rezervnimi deli tudi določen čas po izteku obvezne garancije.

Predlagano novelo naj bi pripravili v skladu z evropsko zakonodajo, zato pri tem naj ne bi bilo nič spornega, če pa bo ob koncu javne razprave ugotovljeno, da je veliko pripomb na predlagane rešitve, bodo čas javne obravnave in usklajevanja podaljšali. Po končani javni obravnavi bo zakon poslan v medresorsko usklajevanje, predvidena pa je tudi obravnava končnega predloga na seji strokovnega sveta urada za varstvo potrošnikov.


Več v Slovenija