Na osnovni šoli in v vrtcu Mala Nedelja so že trinajsto leto jedli tradicionalni slovenski zajtrk

Skupaj z učenci je zajtrkovala Medena kraljica Slovenije Valentina Marinič

Branko Košti, sobota, 16. november 2019 ob 10:58
Tradicionalni slovenski zajtrk OŠ in vrtec Mala Nedelja

Tradicionalni slovenski zajtrk OŠ in vrtec Mala Nedelja

Pred trinajstimi leti je Čebelarska zveza Slovenije z namenom predvsem izobraževanja in ozaveščanja otrok o pomenu čebel in čebeljih izdelkov, organizirala dobrodelno izobraževalno akcijo »En dan za zajtrk med slovenskih čebelarjev v vrtcu«. Akcijo so želeli narediti vseslovensko in v njo vključiti tudi ostale pridelovalce slovenske hrane. Po nekaj letih so k projektu pristopili Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje, šport in znanost. Leta 2012 je Vlada RS vsak tretji petek v mesecu novembru razglasila za Dan slovenske hrane.

Osrednji dogodek vsakoletnega dneva slovenske hrane je Tradicionalni slovenski zajtrk v slovenskih šolah in vrtcih. V osnovni šoli in vrtcu Mala Nedelja v projektu sodelujejo že od samega začetka, od leta 2007. Tako so letos že trinajstič učenci šole in otroci v vrtcu zajtrkovali kakovostno hrano iz lokalnega okolja: mleko in maslo, pridelano na kmetiji Roškar, med, katerega so pridelale čebele čebelarja Roberta Marina, kruh je spekla Marinka Stanjko, jedli pa so jabolka Adama Novaka iz Prekmurja.

Skupaj z učenci in učitelji, so tradicionalni zajtrk, kateri je letos potekal pod geslom »Hvala za vaš super zajtrk«, zaužili tudi gostje: Medena kraljica Slovenije Valentina Marinič, podpredsednik ČZ Slovenije Janez Vencelj, predsednik ČD Ljutomer in predsednik društva Medena kraljica Branko Bratinščak in predstavnica Občine Ljutomer Karmen Lah.

Ob zaključku zajtrka so vsi skupaj zapeli čebelarsko himno, Slakovega Čebelarja.

Nagovor Medene kraljice in podpredsdnika ČZ Slovenije si lahko ogledate v videu.



Več v Kultura in izobraževanje