Brezdomci napisali 813 pisem božičku

Skriti božiček 813. brezdomcem že na poti. Skupno so napisali 813 pisem, ki so v manj kot treh dneh našla svoje Skrite božičke.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. december 2019 ob 14:23
Pismo božičku

Pismo božičku

Tudi letos je že 7. leto društvo Humanitarček v okviru 30 dni za 30 srčnih dejanj - ker verjamemo v dobro organiziral skritega božička brezdomcem. V akcijo so vključeni brezdomci iz vse Slovenije - od Ptuja, Murske Sobote, Ajdovščine, Kopra, Bertokov, Ljubljane, Maribora.
Skupno so napisali 813 pisem, ki so v manj kot treh dneh našla svoje Skrite božičke preko portala Dobrodelko.

V novembru brezdomci napišejo pisma po vsej državi. Jih oddajo koordinatorjem zavetišč, ti pa društvu. Pisma nato preko portala Dobrodelko najdejo svoje skrite božičke. Darila odromajo v posamezna zavetišča, kjer pod jelko čakajo na božični večer ustrezno označena.

Najpogostejša želja letos je bil turški med oz. mandolat, suhe banane in paštete. Zaželeli so si tudi luč za kolo, nepremočljivo jakno in celo šotor.

Predsednica Ninna Kozorog je povedala, da vsako leto beležijo večji odziv, tako s strani brezdomcev, kot s strani skritih božičkov.

"Že drugo leto se trudimo, da božiček obdari tudi tiste, ki mu še ne upajo pisati. V tem primeru nam pomagajo koordinatorji, ki poslušajo želje, da so le čim bolj osebne", so še povedali v društvu. "Takšni se nato navadno naslednje leto opogumijo in pišejo".

Začeli so leta 2012 z nekaj pismi, a je nato akcija prerasla v vseslovensko. V Humanitarčku so veseli, da so po začetnih težavah neustreznih daril, ki so imela tudi plesnive čokolade, ljudje začutili pravi čar božiča in so darila vedno pripravljena s srcem.

Letos so obdarili na tak način tudi 435 starostnikov. Med njimi so z roko v roki z Upornikovo ekipo omogočili obdarovanje v času Miklavža tudi za 20 njihovih starostnikov.

"Nič od tega pa ne bi (z)mogli brez dobrih ljudi" poudarjajo.



Več v Slovenija