Andrej Tomc tokrat postavil jaslice na temo Betlehemsko življenje

Jaslice si je v teh minulih prazničnih dneh ogledalo okoli tisoč obiskovalcev iz vseh koncev Slovenije in vseh starosti

Prlekija-on.net, sobota, 11. januar 2020 ob 18:24
Jaslice Betlehemsko življenje

Jaslice Betlehemsko življenje

Andrej Tomc, ki se je pred desetimi leti iz Škofje Loke na Gorenjskem preselil v vas Banovce, vsako leto v sklopu Božične vasi v Banovcih razstavi svoje miniaturne makete iz lesa in drugega materiala. Doslej je izpod njegovih rok v priročni delavnici na njegovem domu v Banovcih nastalo že na ducate najrazličnejših maket jaslic, ki jih je dal postaviti na ogled.

Andrej je v preteklosti izdelal že več maket, med drugim jaslice, vas Banovci, Terme Banovci in panonsko vas, ki jo je vsako leto še dodelal. Tudi pred tokratnimi božičnimi prazniki je Andrej svoje jaslice postavil na ogled na svojem domu v prostorih garaže. Tokrat je naredil in postavil jaslice z naslovom Betlehemsko življenje pred 2000 leti in rojstvo Jezusa Kristusa. Jaslice je naredil povsem na novo, ročno in iz siporeksa, vso hribovje pa je izdelano iz purpene. Mah, ki krasi jaslice je bil nabran na Gorenjskem v okolici Škofje Loke. Jaslice ponazarjajo Betlehem in Oljsko goro, s poudarkom na Herodu in njegovi ženi. Jaslice je izdeloval od julija do decembra.

Objekt jaslic je postavljen na Bližnji vhod, kjer je veliko peska, nekaj zelenja, palme, zelene jase, ovčke, konji, koze, skratka vsa živina, ki je tisti čas živela v mestu Betlehem. Vsak objekt v jaslicah predstavlja čas pred 2000 leti. Jaslice so postavljene na petih kvadratnih metrih. Figure vojščakov je naredil ročno iz gline iz glinokopa v Borecih. Nekoč v mestu Betlehem ni bilo električne energije, svetili so s svečami in trstikami. Kot je povedal Andrej, tisti čas v mestu Betlehem ni bilo postavljenih cerkva, temveč samo molilnice, zato sedaj ni postavil nobenega sakralnega objekta. Jaslice je tudi polepšal in jih osvetlil z tisočerimi lučkami, ki ponoči zažarijo.

Vsem obiskovalcem je jaslice predstavil, ob tem se ves čas sliši nežna glasba slovenskih božičnih pesmi, ki jih izvajajo slovenski glasbeniki. Jaslice si je v teh minulih prazničnih dneh ogledalo okoli tisoč obiskovalcev iz vseh koncev Slovenije in vseh starosti.

Foto: Sara Vinkovič



Več v Zanimivosti