Uspešen koncert mladih glasbenikov

Večer so obogatili mladi glasbeniki, ki stopajo na prostrano pot glasbenih doživetij

Prlekija-on.net, sobota, 22. februar 2020 ob 08:41
Koncert Domačini na poti v prihodnost

Koncert Domačini na poti v prihodnost

V petek so dijaki Konservatorija za glasbo in balet Maribor, v Radencih v Kongresni dvorani Zdravilišča Radenci pripravili koncert, ki so ga poimenovali »Domačini na poti v prihodnost«. Koncert je del gledališkega abonmaja 2019/2020, ki ga je pripravil Zavod za turizem in šport Radenci, obsega tri gledališke predstave ter koncert mladih glasbenikov.

Konservatorij za glasbo in balet v Mariboru s svojo dejavnostjo omogoča sistematično šolanje in ukvarjanje z glasbeno in s plesno umetnostjo od predšolske dobe do mature na srednji šoli.

Tudi mladi glasbeniki iz naše okolice obiskujejo omenjeno srednjo šolo. Doživeli smo večer poln mladostne zagnanosti in glasbenega ustvarjanja.

Na začetku je povezovalka programa, Blažka Bojnec povedala, da je glasba že od vsega začetka temeljna osnova svetovnih kultur in da so seveda pri tem glavno vlogo imeli glasbeniki. V prvih visokih kulturah so glasbeniki veljali za božje služabnike, saj so glasbi pripisovali božanskost. V starem in srednjem veku pa je človeštvo za izvor glasbe poiskalo svoje načine: nastali so čudoviti miti in pripovedke, ki nas še danes presenečajo z lepoto in neizčrpno modrostjo.

V novejšem času, zlasti od 19. stoletja naprej nam znanost ponuja celo plejado razlag oz. odgovorov na vprašanje, kaj pravzaprav je glasba. Tako so nastale razne biološke razlage in ekonomske teorije. Spet drugi so mnenja, da na tako težko vprašanje ni mogoče podati tako enostavnega in enovitega odgovora.

Zaključimo lahko, da je doživljanje in razumevanje glasbe odvisno od vsakega posameznika. Najlepše pri tem pa je, da nam glasba ob različnih interpretacijah glasbenikov vedno znova ponuja nekaj novega, nekaj drugačnega. Vsak glasbenik namreč glasbo čuti po svoje in jo na edinstven način ponuja publiki. Večer so nam obogatili mladi glasbeniki, ki stopajo na prostrano pot glasbenih doživetij.

Večina teh, ki so se nam predstavili, v letošnjem šolskem letu končuje pomemben del svojega glasbenega izobraževanja in udejstvovanja, spet drugi pa so komaj zakorakali na to pot.

Kot prva se je predstavila Aneja Šoštarič, petje, 1. r., nato pa so ji sledili Marcel Šafarič, tolkala, 4. r., Domen Baša, harmonika, 4. r., Jaka Ajlec, klavir, 4. r. in Tjan Šoštarič, tolkala, električni bas, 4. r. Ob koncu tega prečudovitega večera pa so se mladi glasbeniki, ki so se predstavili kot solisti, predstavili še v skupni točki.