Tako je bil videti meteor, ki je sredi dopoldneva vstopil v Zemljino atmosfero

Pojav je bil viden nad večjim delom severnega Jadrana ter severne Hrvaške in južne Slovenije, naši bralci pa poročate tudi, da je pojav bil viden in predvsem slišen iz naših krajev

Prlekija-on.net, petek, 28. februar 2020 ob 15:33
Meteor viden nad Zagrebom

Meteor viden nad Zagrebom

Poročali smo že o pojavu meteorja, ki je nebo sredi dopoldneva dodatno razsvetlil nekje na meji med Slovenijo in Hrvaško v petek okoli 10.30. Pojav so zabeležile tudi seizmografske postaje, ki beležijo potrese.

Pojav je bil viden nad večjim delom severnega Jadrana ter severne Hrvaške in južne Slovenije, naši bralci pa poročate tudi, da je pojav bil viden in predvsem slišen iz naših krajev.

Dim, ki je bil viden na nebu

Nad delom Slovenije slišali močan pok: eksplodiral naj bi meteor


Na Agenciji RS za okolje pojasnjujejo, da to, da so ljudje slišali eksplozijo, pomeni, da je meteorit, ki je zgorel v atmosferi, prebil zvočni zid.

Preprosto povedano pri tem gre za kamen iz vesolja,  ki prestreže Zemljino orbito, pade v Zemljino atmosfero, kjer nato zaradi trenja zgori ali eksplodira. Kot pojasnjuje Herman Mikuž iz astronomsko-geofizikalnega observatorija Golovec in Fakultete za matematiko in fiziko, pri tem gre navadno za telesa, težka od nekaj kilogramov pa do 10 ali 20 kilogramov.

Na spletu se medtem pojavlja vedno več fotografij in video posnetkov tega pojava. V priloženem videu si lahko ogledate posnetek iz Zagreba, kjer je voznik pojav ujel na avto kamero med vožnjo.



Več v Zanimivosti