Najden kos meteorita tehta 203 grame

Masa meteorita znaša 203 g, meteorit pa je dobil uradno ime Novo mesto

Prlekija-on.net, nedelja, 8. marec 2020 ob 09:14
Najden meteorit, ki so ga poimenovali Novo mesto

Najden meteorit, ki so ga poimenovali Novo mesto

Geolog Bojan Ambrožič je v nedeljo zjutraj na svoji spletni strani objavil, da je bil "najden nov slovenski meteorit - meteorit Novo mesto. Vse okoliščine najdbe bom s kolegi pojasnil na tiskovni konferenci, ki bo danes, 8. 3. 2020 ob 15. uri v Prirodoslovnem muzeju Slovenije v Ljubljani. Do takrat prosimo za razumevanje, da ne dajemo nadaljnjih pojasnil."

Pozneje so sporočili, da je najditelj Gregor Kos, ki je meteorit našel 4. 3. 2020 okoli 16. ure na dovozu na dvorišče svoje hiše v vasi Prečna pri Novem mestu. Masa meteorita znaša 203 g. Po preliminarnih raziskavah gre za navadni hondrit. Meteorit je dobil uradno ime Novo mesto.

Dim, ki je bil viden na nebu

Nad delom Slovenije slišali močan pok: eksplodiral naj bi meteor


Ambrožič je ob tem zapisal, da "najdba kaže, da to zagotovo ni edini fragment meteorita in, da jih je v okolici Novega mesta najbrž še na desetine, če smo optimistični mogoče celo stotine. Zato pozivamo domačine, da v primeru najdb ne oklevajo in, da pošljejo fotografije domnevnih kosov meteorita nam strokovnjakom."

Kot je znano, je v petek, 28. februarja, okoli 10.30 nad Hrvaško in Slovenijo eksplodiral meteorid, ki je na tem območju vstopil v Zemljino atmosfero in povzročil pojav zelo svetlega meteorja. Od takrat so morebitne kose meteorita iskali na širšem območju Novega mesta. Takrat so strokovnjaki ocenili, da je meteorid tehtal med petimi in šestimi tonami.

Meteorit Novo mesto
Meteorit Novo mesto

Foto: Bojan Ambrožič / bojanambrozic.com

Objavil/a Bojan Ambrožič dne Nedelja, 08. marec 2020
Meteor viden nad Zagrebom

Tako je bil videti meteor, ki je sredi dopoldneva vstopil v Zemljino atmosfero




Več v Slovenija