To so ukrepi, ki jih je sprejel Svet za nacionalno varnost za zajezitev širjenja koronavirusa

V Sloveniji imamo trenutno potrjenih 23 pozitivnih primerov okužb s koronavirusom. Vsi pacienti se počutijo dobro. Minister Šabeder je predstavil ukrepe, ki jih je na današnji seji sprejel Svet za nacionalno varnost

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. marec 2020 ob 19:06
Ukrepe so predstavili na novinarski konferenci

Ukrepe so predstavili na novinarski konferenci

V Sloveniji imamo trenutno potrjenih 23 pozitivnih primerov okužb s koronavirusom, opravljenih je bilo 1227 testov. Nove okužbe so po besedah ministra za zdravje Aleša Šabedra predvidljive in so povezane z znanimi primeri. Vsi pacienti pa se počutijo dobro.

Minister Šabeder je v nadaljevanju predstavil ukrepe, ki jih je na današnji seji sprejel Svet za nacionalno varnost (SNAV):

 • Do nadaljnjega se prekine izvajanje vseh preventivnih dejavnosti zdravstvenih domov Metlika, Novo mesto, Črnomelj ter Splošna bolnišnica Novo mesto ter odloži vse nenujne specialistične preglede. Obravnava se le akutno zbolele in stanja, ki lahko pripeljejo do poslabšanja zdravstvenega stanja. Obiski pri osebnem zdravniku naj se izvajajo po predhodnem telefonskem dogovoru. Nujna stanja se obravnavajo po ustaljenem protokolu.
 • Delodajalci, predvsem na območjih Novega mesta, Črnomlja, Metlike in Bele krajine, naj opozorijo oz. pozovejo delavce, ki so bolni, da ostanejo doma in sledijo navodilom. Svetujemo opravljanje dela na domu v čim večji meri. Odsvetuje se ne nujna službena potovanja.
 • Predlaga se, da se na letališču Jožeta Pučnika uvede sistem merjenja telesne temperature potnikov, ki pridejo v Slovenijo. Začeli smo s pripravami kontrole potnikov tudi na kopenski meji z Italijo.
 • Vse športne in druge dogodke nad 500 udeležencev se izvede brez gledalcev, med njimi tudi Pokal Vitranc in smučarski skoki v Planici.
 • Ministrstvo za finance takoj sprosti proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme resorjem, ki bodo izvajali javno naročanje za potrebe trenutne situacije.
 • Slovenija se preko evropskega javnega naročila pridruži nabavi 500.000 kosov zaščitnih mask.
 • Vsi potniki, ki bodo prečkali mejo s Slovenijo bodo preko SMS obvestila obveščeni o preventivnih ukrepih, ki veljajo v naši državi v zvezi s koronavirusom.
 • V vsa gospodinjstva v Sloveniji bodo preko Pošte Slovenije distribuirali letake z navodili o ukrepanju v zvezi s koronavirusom.
 • Splošno zapiranje šol in vrtec po oceni stroke in SNAV-a še ni potrebno. Šole in vrtce se bo zapiralo po presoji in pojavu primera okužb na posameznem področju.
 • Inšpekcijska služba MZ bo vzpostavila dežurno službo 24/7, ki bo na terenu izdajala odločbe kršiteljem Odredbe o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih.
 • Odredba o prepovedi zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa v Sloveniji se spremeni in se meja iz 500 zniža na 100. Uredba bo začela veljati z jutrišnjim dnem.
Aktualno stanje sta na novinarski konferenci pojasnila Nina Pirnat in Aleš Šabeder

V Sloveniji 23 primerov okužbe z novim koronavirusom: omejitve za prireditve


Danes je bil vzpostavljen tudi klicni center v pomoč prebivalcem pri iskanju informacij v zvezi s koronavirusom. Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko prebivalci dobijo informacije vsak dan med 8. in 20. uro. Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete.

Minister je opozoril, da se širitve v večini dogajajo, ker prebivalci ne upoštevajo navodil, zato je ponovno apeliral, da vsi ki kažejo znake okužbe, najprej pokličejo svojega osebnega zdravnika in nato gredo na eno izmed 16 kontaktnih točk.

Direktorica NIJZ Nina Pirnat je dejala, da so bili na današnji seji SNAV-a sprejeti ukrepi, ki bodo prispevali k zamejevanju širjenja virusa po Sloveniji. Smo še vedno v prvi fazi širjenja okužb, a število obolelih vseeno narašča. V primerjavi z sosednjimi državami število okužb pri nas sicer narašča počasneje. Od 23 primerov je 14 primerov uvoženih primerov, večinoma iz Italije, devet pa je sekundarnih primerov. Osem sekundarnih primerov je povezanih z zdravnikom iz ZD Metlika, eden pa s prenosom okužbe pri osebi iz Ljubljane.

Devet okuženih je v ljubljanski regiji, trije na Štajerskem, eden v slovenski Istri in deset na Dolenjskem. Osebe imajo blago klinično sliko.

Pirnatova se je zahvalila vsem zdravstvenim delavcem za izjemno delo. Kot je dejala, bomo še naprej izvajali vse ukrepe za zgodnjo zaznavanje primerov. Ukrepi v Sloveniji so trenutno podobni ukrepom v drugih državah, vendar bomo ukrepe zaostrili, da bi širjenje okužbe vzdrževali na meji, ko jo lahko obvladamo.

Predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec je ponovil nekatere sklepe z današnje seje SNAV in ob tem poudaril, da so na seji govorili tudi o ukrepanju posameznih resorjev, saj se problem koronavirusa dotika poleg zdravja tudi drugih vidikov v državi. Vlada je zato pripravila nabor ukrepov.

Kot je premier Šarec izpostavil, je pomembno tudi, da ministri, ki opravljajo tekoče posle, sodelujejo z bodočimi ministri, da nova vlada lahko nadaljuje z ukrepanjem. V kolikor bo potrebno se bo SNAV v kratkem ponovno sestal. Po njegovem je pričakovano širjenje okužb in ravnali bodo v skladu s tem.

Tudi predsednik vlade Janez Janša je prepričan, da se bo virus širil, zato je opozoril, da poteka bitka s časom. Vprašanje je, kot dodaja premier Janša, ali smo virus sposobni omejiti in upočasniti tako, da nevarnost ne bo presegla kapacitet našega zdravstvenega sistema. Tudi on se je zahvalil zdravstvenemu osebju.

Janša je dejal, da odhajajoča vladna ekipa in vlada v nastajanju združujeta moči in sodelujeta, da nobena priložnost za spopad s koronavirusom ne bo zamujena.

Planica bo letos brez gledalcev

Planica brez gledalcev, po prvih podatkih 650.000 evrov izgube