Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer izvedli že 18. Mednarodni debatni turnir

V finalu, v katerem sta se pomerili slovenski ekipi Bežigrad in II. Gimnazija Maribor, je slavila slednja, štiri ekipe z GFML pa so se uvrstile v zlato sredino

Prlekija-on.net, sreda, 11. marec 2020 ob 19:46
18. Mednarodni srednješolski debatni turnir

18. Mednarodni srednješolski debatni turnir

Med 5. in 7. marcem je prestolnico Prlekije obiskalo okoli 170 debaterjev in njihovih mentorjev iz različnih slovenskih šol, Avstrije, Hrvaške. Bosne in Hercegovine, Slovenije, Turčije, Velike Britanije in ZDA. Udeleženci turnirja so na debatah o družbeno-kritičnih temah pokazali svoje retorične sposobnosti ter kritično in argumentirano poznavanje teh tem.

Že 18. Mednarodni debatni turnir sta organizirala Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) in ZIP, Za in proti, zavod za kulturo dialoga/Pro et contra. ZIP je nevladna in neprofitna organizacija, ki razvija, predstavlja, izobražuje in promovira debato z namenom dvigniti kulturo dialoga v Sloveniji.

Najpomembnejši del turnirja so bile v naprej pripravljene debate, ki so odprto miselno razglabljale o problematiki:

  • je treba ukiniti NATO?
  • prekarno delo, da ali ne?
  • so kriptovalute naša prihodnost?

Sledile so t. i. impromptu debate, kar pomeni, da so tekmovalci trditve izvedeli le eno uro pred samo debato:

  • ali naj klimatski aktivisti uporabijo državljansko nepokorščino?
  • skupine, ki se borijo za socialno pravičnost bi morale delovati lokalno, ne globalno,
  • bi morali pari, ki želijo otroka, dobiti dovoljenje za starševstvo?

Po vseh šestih debatah se je v četrtfinale uvrstilo pet slovenskih ekip, dve hrvaški ekipi in ena ameriška. Štiri ekipe z GFML so se uvrstile v zlato sredino. GFML Hades so zastopali Eva Pešti, Nik Slavic, Lina Horvat, Timotej Pukšič in Teja Sapač. GFML Dioniz so sestavljali Zala Gorjak, Pia Zupančič, Martin Norčič. GFML Priapus so bili Lara Bohar, Tamara Kolerič, Domen Bogdan. V finalu, v katerem sta se pomerili slovenski ekipi Bežigrad in II. Gimnazija Maribor, je slavila slednja. Zmagovalci so bili zmage zelo veseli, saj so v lanskem finalu izgubili.

Ob zaključku turnirja so predstavniki ZIP-a povedali: »Ljutomerski mednarodni debatni turnir je primer odličnega dolgoletnega sodelovanja med debatnim klubom na GMFL in ZIP-om, nacionalno debatno organizacijo. Na ZIP-u smo veseli, da je turnir znova privabil lepo število mednarodnih debatnih ekip ter da so se slovenske ekipe odrezale odlično. Verjamemo, da to priča o kvaliteti nacionalnega debatnega programa v Sloveniji ter veliki predanosti debatnih mentoric in mentorjev po slovenskih srednjih šolah



Več v Kultura in izobraževanje