S ponedeljkom zaprti vsi vrtci in šole; predlog za 100% nadomestilo plače odsotnim z dela

Kot je Šarec zapisal na Twitterju, gre za »ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji.«

Prlekija-on.net, četrtek, 12. marec 2020 ob 08:55
Od ponedeljka bodo zaprti vsi vzgojno-izobraževalni zavodi

Od ponedeljka bodo zaprti vsi vzgojno-izobraževalni zavodi

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ministrstvoma za zdravje in izobraževanje naložil, da pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove.

Kot je zapisal na Twitterju, gre za "ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji."

Že v sredo sta pouk za 14 dni odpovedali dve šoli v Kmaniku in Šmarju pri Jelšah, kjer sta bili učiteljici pozitivni na okužbo z novim koronavirusom.

Minister za izobraževanje, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo, je medtem objavil, da bo Vladi RS predlagal, da v primeru zaprtja vseh šol, vsem, ki so odsotni z dela, zagotovi 100% nadomestilo plače.

V Sloveniji je iz dneva v dan več okuženih

Razglašena epidemija: Okuženih 96 oseb, največ med 30 in 49 let


Novi premier Janez Janša pa je medtem zapisal: "Vsem staršem, ki si lahko že za jutri organizirajo varstvo, priporočamo, da svojih otrok ne pošiljajo v šole in vrtce. Pripravljamo ukrep, po katerem bodo od ponedeljka dalje vse šolske ustanove, vključno z dijaškimi domovi, do nadaljnjega zaprte. Pozivamo šolske oblasti, da nemudoma začnejo/nadaljujejo s pripravami za izvedbo saj dela šolskega programa na daljavo. Prosimo župane, da pomagajo pri organizaciji varstva prioritetno za zaposlene v kritični infrastrukturi: zdravstvo, energetika, varnost, oskrba , komunala."

Za danes je napovedal, da bo predstavil tudi podrobnejši nabor ukrepov za upočasnitev širjenja novega koronavirusa, ki jih bo nova vlada obravnavala in sprejemala, če "kljub pozivom in urgentnosti ne bodo uvedeni že danes."

NUJNO! ‪Vsem staršem, ki si lahko že za jutri organizirajo varstvo, priporočamo, da svojih otrok ne pošiljajo v šole in...

Objavil/a Janez Janša dne Četrtek, 12. marec 2020

CSD obiščite samo v nujnih primerih

Iz CSD Pomurje so nam sporočili, da zaradi omejevanja širjenja okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 Center za socialno delo Pomurje obvešča, da njihove prostore obiščite samo v nujnih primerih. Za komunikacijo in poslovanje z njimi prednostno uporabite druge ustrezne poti: telefon, e-pošto, navadno pošto in naš poštni nabiralnik.

Kontaktni podatki enot:

CSD Pomurje
Naslov: Slovenska ulica 41, 9000 Murska Sobota
Telefon: 02 585 85 40
Elektronski naslov: gp-csd.pomur@gov.si

Enota Murska Sobota
Naslov: Trg zmage 7, 9000 Murska Sobota
Telefon: 02 535 11 40
Elektronski naslov: gpcsd.mursk@gov.si

Enota Gornja Radgona
Naslov: Partizanska cesta 21, 9250 Gornja Radgona
Telefon: 02 564 93 10
Elektronski naslov: gpcsd.gornj@gov.si

Enota Lendava/Lendva
Naslov: Glavna ulica 73
Telefon: 02 578 98 40
Elektronski naslov: gpcsd.lenda@gov.si

Enota Ljutomer
Naslov: Rajh Nade ulica 2a, 9240 Ljutomer
Telefon: 02 585 86 60
Elektronski naslov: gpcsd.ljuto@gov.si

Služba ZUPJS
Naslov: Rajh Nade ulica 2a, 9240 Ljutomer
Telefon: 02 585 86 61
Elektronski naslov: zupjs.csdpomur@gpv.si

V kolikor pri sebi opazite karšnekoli bolezenske simptome ne vstopajte, ampak ostanite doma, takoj pokličite svojega zdravnika in se ravnajte po njegovih navodilih.

Pomurske lekarne - za nemoteno izvajanje lekarniške dejavnosti in zajezitev širjenja bolezni COVID-19 je pomembno informiranje 

"Pomurske lekarne, kot javni lekarniški zavod s petnajstimi enotami skrbimo za oskrbo prebivalstva z zdravili in drugimi pripomočki za ohranjanje zdravja na območju pokrajine ob reki Muri.

Lekarna je pogosto prva vstopna točka pri iskalcu zdravstvenih storitev. Naše enote, tudi po potrditvi prvih primerov bolezni COVID-19 v Sloveniji, poslujejo običajno. V skladu s priporočili NIJZ obiskovalce vljudno naprošamo, da v primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) ostanejo doma. Po navodilih NIJZ v primeru, suma na okužbo s koronavirusom SARS-CoV-2 kontaktirajte vašega osebnega zdravnika, ki vam bo podal nadaljnja navodila.

Če sumite na okužbo, nikar ne hodite v lekarno! Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo. S tem boste pripomogli k preprečevanju širjenja okužb na druge obiskovalce lekarn in zaposlene v lekarni. Zavedamo se, da potencialna širitev okužbe med lekarniškimi strokovnimi delavci lahko resno ogrozi preskrbo prebivalstva z zdravili, zato zaposleni striktno upoštevamo navodila ustreznih inštitucij. Pomemben doprinos k tem prizadevanjem vidimo potrebo po upoštevanju zgornjih napotkov, zato vse obiskovalce lekarn prosimo, da upoštevajo opisane ukrepe.

Svetujemo, da naj bo oseba, ki bo zdravila prevzela za obolelega, seznanjena z vso terapijo, ki jo bolnik prejema. Tako bomo farmacevtski strokovni delavci lažje svetovali glede ustrezne uporabe zdravil.

Drage Pomurke in Pomurci, s skupnimi prizadevanji in upoštevanjem priporočil bomo zaščitili sebe in druge ter zajezili nepotrebno širjenje koronavirusa," so ob tem sporočili iz Pomurskih lekarn.

Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna

Koronavirus: Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?




Več v Kultura in izobraževanje