Potrjenih 181 okužb s koronavirusom: to so podatki po regijah

V soboto do 14. ure imamo v Sloveniji potrjenih 181 okužb s koronavirusom, od tega je 13 v podravski in 5 v pomurski regiji. Opravljenih je bilo 5.369 testiranj.

Prlekija-on.net, sobota, 14. marec 2020 ob 14:32
V Sloveniji imamo potrjenih 181 okužb s koronavirusom

V Sloveniji imamo potrjenih 181 okužb s koronavirusom

NIJZ poroča, da imamo v Sloveniji 14. marca, do 14. ure potrjenih 181 okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 5.369 testiranj.

Situacija po zdravstvenih regijah do 11. ure: Celje: 27 (včeraj 21), Koper: 8 (včeraj 5), Kranj: 7 (včeraj 2), Ljubljana: 75 (včeraj 65), Maribor: 13 (včeraj 9), Murska sobota: 5 (včeraj 5), Novo mesto: 39 (včeraj 31), Nova Gorica: 3 (včeraj 2), Ravne: 1 (včeraj še nič), tuji državljani: 2.

Statistika okuženih

Podatke so prispevali naslednji mikrobiološki laboratoriji: Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo MF, Klinika Golnik, NLZOH Ljubljana, NLZOH Celje, NLZOH Maribor, NLZOH Novo mesto in NLZOH Koper.

Okuženi koronavirus 14.2.2020
Slika 1: Število potrjenih primerov COVID -19, vir: NIJZ
Okuženi koronavirus 14.2.2020
Slika 2: Oboleli primeri COVID - 19, po statističnih regijah bivanja, vir: NIJZ

Na novinarski konferenci so povedali več glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa. Izjavo so podali predsednik vlade Janez Janša, minister za zdravje Tomaž Gantar in dr. Bojana Beovič, vodja Strokovne skupine, ki bo zagotavljala podporo Kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.

Daleč najbolj pomemben od vseh ukrepov je samoizolacija

Novi predsenik vlade in vodja kriznega štaba Janez Janša je pojasnil, da je vlada na včerajšnji prvi konstitutivni in hkrati krizni seji ustanovila tudi krizni štab, ki naj bi poskušal vsaj upočasniti širjenje epidemije virusa. Krizni štab v širši sestavi sestavljajo vsi člani vlade in ključni predstojniki organov v sestavi, ki lahko tukaj največ prispevajo. Poudaril je, da so ponovno ocenili situacijo in ugotovili, da je daleč najbolj pomemben od vseh ukrepov samoizolacija, izogibanje, kolikor je le možno, kontaktov v večjih skupinah. Kadar je to neizogibno in res nujno, ob tem naj bo uporaba zaščitnih mask in držanje razdalje. Noben drug ukrep ne more bolj prispevati k temu, da bo širitev tega virusa upočasnjena in da ne bo presegla zmogljivosti našega zdravstvenega sistema.

"Po posvetovanjih s strokovno skupino je jasno, da je edini relevanten podatek, ki kaže na to, kje v praksi smo, število tistih, ki so za to boleznijo resno oboleli," je povedal Janša ter dodal, da glede na to, da nismo prva država, ki je prizadeta s tem virusom, vemo tudi, kakšna so razmerja v drugih državah, koliko okuženih resno zboli in koliko jih potrebuje resno bolnišnično oskrbo. Povedal je tudi, da se da iz teh podatkov bolj natančno izračunati, koliko je dejansko okuženih. Prehod na bolj realno ocenjevanje pa naj bi omogočil bolj realno sprejemanje ukrepov in bolj smiselno razporejanje in načrtovanje resursov, ki jih bomo potrebovali v prihodnje. "Ni pa to podatek, ki bi kakorkoli spremenil pogled na resnost situacije, ki je pred nami. Je samo podatek, ki bo omogočal, da bomo bolj realno gledali v to, kaj je pred nami in kakšno je realno stanje. Lahko je število tistih, ki so testirani v neki regiji zelo veliko pa potem mislimo, da je bolezen samo tam, v neki drugi regiji, kjer ni testiranj, pa mislimo, da je ni, čeprav je situacija lahko popolnoma drugačna," je še povedal Janša.

Janša je povedal še, da je vlada zamrznila najvišje cene varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme. Njihova cena se v naslednjih treh mesecih ne bo smela dvigniti nad raven najvišjih maloprodajnih cen, ki so veljale na trgu danes ob 8. uri.

Prešli v fazo epidemije, kjer se bolezen širi med ljudmi

Bojana Beovič, vodja Strokovne skupine za podporo Kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, je povedala nekaj o spremembi diagnosticiranja. "V Sloveniji smo namreč prešli v fazo epidemije, kjer se bolezen širi med ljudmi in ne več od ljudi, ki so pripotovali in bolezen razširili v svojem lokalnem okolju. Vedno več imamo bolnikov, ki so se okužili v Sloveniji. Smiselno je, da vse svoje sile usmerimo, da poskrbimo za bolne ljudi, saj kontaktov in virov okužb ni več mogoče izslediti." Povedala še je, da tisti bolniki, ki bodo prebolevali okužbo dihal, bodo bolezen prebolevali 14 dni doma v samoizolaciji. "Ne bomo ugotavljali, ali ima novi koronavirus. Če bo bolnik potreboval hospitalizacijo, bo prepeljan v bolnišnico, kjer se bo ugotavljalo okužbo z novim koronavirusom."

Minister za zdravje Tomaž Gantar je med drugim povedal: "Situacija je do te mere resna, da se število okuženih povečuje na podoben način kot v Italiji. Gre za neko eksponentno rast, to je, da se število okuženih približno na dva dni podvoji. Epidemija je neizogibna in število okuženih bo naraščalo. Želimo pa omejevati porast težkih bolnikov. Naš namen je, da so ukrepi domiselni in učinkoviti. Želimo si, da bi vsi čimbolje prebrodili krizo, ki je bila na začetku podcenjena."

Okuženi je bil na letalu Turkish Airlines

Na letalu, ki je pristalo v Ljubljani, pri eni osebi ugotovili okužbo s koronavirusom


Koronavirus je terjal prvo smrtno žrtev v Sloveniji

Koronavirus v Sloveniji terjal prvo smrtno žrtev


Ste bili na letu št. 1061?
Ob epidemiološkemu poizvedovanju primera COVID-19 so na NIJZ ugotovili, da je bila na letalu Turkish Airlines, let številka 1061, ki je pristalo v Sloveniji 10. 3. 2020 ob 8. 45 covid19 pozitivna oseba. Potniki, ki so bili na omenjenem letu, naj skrbno opazujejo svoje zdravstveno stanje in se ob pojavu slabega počutja, znakov okužbe dihal ali vročine po telefonu posvetujejo z zdravnikom.

Svetujejo, da že pred pojavom morebitnih simptomov dosledno upoštevajo higienske nasvete in nasvet o zmanjšanju socialnih stikov, ki bi vodili v prenos okužbe (predvsem omejijo tesnejše stike na razdalji manjši od 1,5 m).
V petek dopoldan je bilo težko najti prosto mesto pred trgovinami

V strahu pred koronavirusom trgovine polne ljudi, police ponekod prazne, vrste na črpalkah, zaprte ustanove...




Več v Slovenija