Tudi v SVZ Hrastovec pričeli s šivanjem lastnih pralnih mask

Do danes so šivilje v zavodu sešile že več kot 500 pralnih zaščitnih mask. Zaščitne pralne maske bodo razdelili v 25 dislociranih bivalnih enotah in tudi v zavodske enote.

Prlekija-on.net, četrtek, 2. april 2020 ob 12:47
Šivanje mask v SVZ Hrastovec

Šivanje mask v SVZ Hrastovec

Z namenom povečati neodvisnosti od dobav zaščitnih mask so v SVZ Hrastovec pričeli s šivanjem lastnih pralnih mask. SVZ Hrastovec ima v zavodu lastno šiviljsko delavnico, kjer so zaposlene 4 šivilje. Zaradi velikih potreb po zaščitnih maskah v času epidemije koronavirusa so se skupaj z zaposlenimi odločili, da tudi sami poskrbijo za delno samooskrbo zaščitnih mask in se tako lotili šivanja. Direktorica SVZ Hrastovec mag. Andreja Raduha je povedala: "Po izbruhu epidemije smo začeli razmišljati kako lahko pomagamo, pripomoremo k zajezitvi širitve virusa. Naša prva skrb je zagotoviti, da zaposleni v zavodu in naši stanovalci ostanejo zdravi, kar dosegamo s poostrenimi zaščitnimi ukrepi. Hvaležno smo sprejeli donacijo 50 metrov blaga iz podjetja Vema trade, da bomo lahko sešili še več zaščitnih pralnih mask." Šivilje so najprej izdelale osnovno masko, ki so jo strokovne sodelavke preizkusile in tudi potrdile. Po potrditvi so se lotile izdelave in do danes sešile že več kot 500 pralnih zaščitnih mask. Zaščitne pralne maske bodo razdelili v 25 dislociranih bivalnih enotah in tudi v zavodske enote.

Andreja Raduha:

"Zavedamo se da, smo zaradi velikosti zavoda veliki porabniki zaščitnih sredstev, saj je v našem zavodu skupno kar 640 stanovalcev in 480 zaposlenih, za katere moramo poskrbeti da bodo lahko varno opravljali delo," so še ob tem povedali v zavodu, kjer še trenutno ni bil zabeležen primer okužbe s koronavirusom.

Redno spremljanje navodil in priporočil

V Socialno varstvenem zavodu Hrastovec so sprejeli vse potrebne ukrepe za zmanjšanje širjenja respiratornih obolenj (koronavirus, gripa) in delajo v skladu z navodili iz NIJZ in Ministrstva za zdravje. Njihova navodila dnevno spremljajo in jih sprotno upoštevajo v svojem delovnem procesu.

Obiske v zavodu so preventivno, glede na velikost zavoda in situacijo v Sloveniji, prepovedali že nekaj dni pred navodilom Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. O vseh ukrepih sprotno obveščajo svojce in stanovalce. Zaposlene dnevno obveščajo o dogajanju v zavodu in jih seznanjajo z navodili NIJZ in Ministrstva za zdravje ter jim tudi svetujejo, da se takoj po službi odpravijo domov in se ne gibajo na mestih, kjer se zbira veliko ljudi in je možnost okužbe večja. O spremembah pri delu, predvidenih ukrepih in spremenjenem načinu dela obveščajo tudi predstavnike sindikata v zavodu.

"Pripravili smo tudi podroben Program dela v primeru pojava koronavirusa pri stanovalcih ali zaposlenih, ki jasno določa način dela v primeru okužbe. Ob delu po zastavljenem programu bomo upoštevali navodila za delo NIJZ Maribor in priporočila naše konziliarne infektologinje s katero smo že vseskozi v vezi in v sodelovanju z našim zavodskim zdravnikom," ša pravijo v zavodu.

V vseh svojih enotah so preventivno omejili gibanje in o tem obvestili pristojno ministrstvo in Varuha človekovih pravic ter NIJZ, ki podpira njihova prizadevanja. Zaposleni imajo na razpolago zaščitna sredstva (razkužila in osebna zaščitna oprema), ki jih potrebujejo pri svojem delu. Zaščitne maske FPP-3 imajo naročene in tudi ostalo zaščitno opremo. Mask in dodatne zaščitne opreme ni možno dobiti na zalogo, ampak imajo s strani pristojnih zagotovilo, da bodo maske in potrebno dodatno zaščitno opremo dobili v primeru izbruha virusa v zavodu.

Foto: Arhiv SVZ Hrastovec



Več v Kultura in izobraževanje