Prodajalne ob nedeljah ostajajo zaprte, s 23. majem sproščanje ukrepov v športu

Od 23. maja bo dovoljena športna rekreacija, vadba bo lahko za vse potekala tako v notranjih, kot v zunanjih športnih objektih ter površinah za šport v naravi

Prlekija-on.net, četrtek, 14. maj 2020 ob 11:50
Od 23. maja bo dovoljena športna rekreacija

Od 23. maja bo dovoljena športna rekreacija

V četrtek na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 sodelujejo državni sekretarji Ministrstva zafinance, mag. Peter Ješovnik, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Simon Zajc in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Marjan Dolinšek ter uradni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

Kacin je v uvodu povedal, da "Vlada RS te dni v širokem sodelovanju s stroko vse moči usmerja v tehtne in premišljene ukrepe ter pravočasno najavo strokovno podkovanih smernic in ukrepov, ki vam in vsem nam omogočajo postopno in varno vračanje v novo normalnost."

S ponedeljkom se odpirajo vse trgovine in storitve, gostinci bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih, odpirajo se kuhinje

Potrjeno odprtje vrtcev, prve triade šol, trgovin, notranjosti lokalov...


Mag. Peter Ješovnik je povedal, da je Vlada RS na včerajšnji seji sprejela podrobnejša pravila v zvezi z izvajanjem dveh poroštvenih shem - poroštvene sheme za odložene obveznosti kreditojemalcev in poroštvene sheme za zagotavljanje dodatne likvidnosti gospodarstvu. "Banke so do konca aprila prejele skoraj 23.000 vlog za odlog plačila kreditov v skupnem znesku 267 milijonov evrov odloženih plačil obstoječih kreditov. Številčno največji del vlog predstavlja prebivalstvo, in sicer 15.599 vlog v višini cca. 33 milijonov evrov. Podjetja pa so vložila 6.628 vlog v skupni vrednosti odloženih plačil 234 milijonov evrov," je pojasnil ter dodal, da je s sprejemom uredb izpolnjen še zadnji potrebni korak za operativno izvedbo poroštva v procesu sprejemanja protikriznih ukrepov iz prvih dveh paketov, ki so sicer retroaktivni in veljajo za celotno obdobje od razglasitve epidemije.

Prodajalne ob nedeljah ostajajo zaprte

Simon Zajc je povedal, da prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ob nedeljah in dela prostih dnevih ostajajo zaprte. "Ohranja se minimalni obratovalni čas prodajaln z živili, in sicer od najmanj 8. ure do vsaj 18. ure, kar ne velja za mikro in majhne družbe ter srednje in velike družbe, katerih obratovalni čas na dan pred 12. marcem 2020 ni bil daljši od 10 ur," je povedal ter dodal, da je "od začetka epidemije bil naš primarni cilj sprejeti ukrepe za zajezitev širitve epidemije ter preprečiti najhujše posledice, ki jih bo imela epidemija na gospodarstvo, socialne sisteme in javno življenje."

Od 23. maja sproščanje ukrepov v športu

Marjan Dolinšek je napovedal, da bo s 23. majem dovoljena prostočasna športna vzgoja otrok in mladine, športna vzgoja otrok in mladine usmerjenih v kakovostni šport, kakovostni šport, vrhunski šport, šport invalidov, športna rekreacija, šport študentov, šport starejših, vadba bo lahko za vse potekala tako v notranjih, kot v zunanjih športnih objektih ter površinah za šport v naravi (tudi v šolskih telovadnicah), dovoljuje se stik med udeleženci vadbe in tekmovanj ter nadaljuje se lahko z usposabljanju v športu. V fitnesih v okviru športno-rekreacijskih objektov je vadba vrhunskim športnikom dovoljena, treniranje športnikov v bazenih in tekmovanja vaterpola in plavanja pa bodo dovoljena od 23. maja. Tudi telovadnice se odprejo na ta datum, v njih pa se bo lahko od takrat odvijala katerakoli športna aktivnost upoštevajoč navodila NIJZ.



Več v Slovenija