Vlada preklicala epidemijo, a nekateri ukrepi ostajajo

Trenutna epidemiološka situacija omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ne pa še njihove odprave v celoti

Prlekija-on.net, petek, 15. maj 2020 ob 09:03
Nekateri ukrepi ostajajo v veljavi

Nekateri ukrepi ostajajo v veljavi

Vlada je na četrtkovi dopisni seji z Odlokom o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki je bila razglašena 12. marca 2020. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja virusa SARS-CoV-2 v populaciji. Ker pa še vedno ostaja nevarnost širjenja nalezljive bolezni COVID-19, se - ob strokovni utemeljenosti - še vedno uporabljajo splošni in posebni ukrepi, sprejeti na podlagi Sklepa o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri epidemiji COVID-19.

Šolske klopi za učence od 4. do 8. razredov bodo ostale prazne

Kljub koncu epidemije, se za učence od 4. do 8. razredov nadaljuje šolanje na daljavo


Trenutna epidemiološka situacija omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ne pa še njihove odprave v celoti. Prvi potrjen primer okužbe s SARS-CoV-2 smo v Sloveniji zabeležili 4. marca 2020, do vključno 13. maja pa smo zabeležili 1464 potrjenih primerov okužbe. Kumulativna 14-dnevna incidenca je 35 primerov, efektivna reproduktivna številka pa je trenutno <1.

NIJZ v svoji oceni izpostavlja, da so med ukrepi, namenjenimi omejitvi širjenja okužbe, še posebno pomembni testiranje obolelih, izolacija bolnih, iskanje kontaktov, karantena za visoko rizične tesne kontakte, higiena rok in kašlja ter spoštovanje fizične distance. Sodelovanje in odgovorno ravnanje prebivalstva pri upoštevanju ukrepov ter skrb za lastno zdravje in zdravje skupnosti sta omogočila omejitev širjenja bolezni. Poleg tega je tudi v bodoče potrebna usmerjena zdravstvena vzgoja in svetovanje kot ukrep za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Prvi v EU preklicali epidemijo

Odločitev vlade je sicer nekoliko presenetljiva, stroka je imela glede tega nekatere pomisleke, saj da se trenutno šele sproščajo nekateri ukrepi, zato je težko predvideti, kaj bo sledilo. S preklicem epidemije je vlada tudi preprečila, da bi ukrepi iz prvih dveh protikoronskih svežnjev veljali do konca junija. Zakona o interventnih ukrepih namreč določata, da ukrepi nehajo veljati 31. maja, vendar le če se epidemija prekliče do 15. maja.

Slovenija je tudi prva država članica Evropske unije, ki je preklicala epidemijo bolezni covid-19.

Od 23. maja bo dovoljena športna rekreacija

Prodajalne ob nedeljah ostajajo zaprte, s 23. majem sproščanje ukrepov v športu