Slovenija s 15. junijem uvrščena na seznam držav za prost vstop v Grčijo

Seznam velja za letalski promet, vstopni točki pa sta letališči v Atenah in v Solunu

Prlekija-on.net, petek, 29. maj 2020 ob 16:07
Grčija

Grčija

Grško Ministrstvo za turizem je danes objavilo seznam držav, katerih državljani bodo lahko od 15. junija 2020 vstopali v Grčijo. Seznam, na katerem je tudi Slovenija, velja za letalski promet, vstopni točki pa sta letališči v Atenah in v Solunu, ki bo ponovno odprto v začetku junija.

Seznam obsega 29 držav in je bil oblikovan na podlagi epidemiološke slike ter na podlagi strokovno znanstvenih odločitev (Odbor za nalezljive bolezni).

Na Ministrstvu za zunanje zadeve ob tem opozarjajo, da to ne pomeni povsem prostega vstopa. Napovedano je naključno preverjanje s COVID - 19 testi na obeh letališčih. Na podlagi testov lahko pride do spremembe statusa posamezne države.

Poleg Slovenije so na seznamu še: Albanija, Avstralija, Avstrija, Severna Makedonija, Bolgarija, Nemčija, Danska, Švica, Estonija, Japonska, Izrael, Kitajska, Hrvaška, Ciper, Latvija, Libanon, Litva, Malta, Črna Gora, Romunija, Nova Zelandija, Norveška, Južna Koreja, Madžarska, Srbija, Slovaška, Češka in Finska.

Seznam bo dopolnjen 1. julija 2020.

S tem je Slovenija v Grčiji in na Cipru unilateralno razvrščena v najvišji razred varnih držav. Prepoved potovanj na Ciper preneha veljati 9. junija 2020.