Od 15. junija spet odprti vsi maloobmejni prehodi s Hrvaško

Prek mejnih prehodov za obmejni promet lahko prestopajo državno mejo državljani Slovenije in Hrvaške ter osebe, za katere velja pravica do prostega gibanja po pravu Unije

Prlekija-on.net, sobota, 13. junij 2020 ob 10:20
15. junija 2020 tako začnejo obratovati vsi mejni prehodi za obmejni promet na meji z Republiko Hrvaško

15. junija 2020 tako začnejo obratovati vsi mejni prehodi za obmejni promet na meji z Republiko Hrvaško

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o prenehanju veljavnosti Odloka o začasnem prenehanju obratovanja mejnih prehodov za obmejni promet na meji z Republiko Hrvaško in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. 15. junija 2020 tako začnejo obratovati vsi mejni prehodi za obmejni promet na meji z Republiko Hrvaško.

Sporazum med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško o obmejnem prometu in sodelovanju (SOPS) določa vzpostavitev in obratovalni čas mejnih prehodov za obmejni promet. Prek mejnih prehodov za obmejni promet lahko prestopajo državno mejo državljani Slovenije in Hrvaške ter osebe, za katere velja pravica do prostega gibanja po pravu Unije. Sporazum o obmejnem prometu in sodelovanju določa, da lahko pogodbenica delno ali v celoti zadrži izvajanje sporazuma.

Republika Slovenija je zaradi izvajanja ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19 z Odlokom o začasnem prenehanju obratovanja mejnih prehodov za obmejni promet na meji z Republiko Hrvaško začasno prekinila obratovanje teh prehodov od 18. marca 2020 do preklica. Vlada Republike Slovenije je ugotovila, da so prenehali nujni oziroma epidemiološki razlogi za ta ukrep, zato s tem odlokom preklicuje veljavnost navedenega odloka.

V okviru Stalne mešane komisije za izvajanje SOPS je bil z izmenjavo diplomatskih not 12. junija 2020 dosežen dogovor z Republiko Hrvaško, da bodo maloobmejni prehodi ponovno začeli obratovati od 15. junija 2020 dalje.



Več v Gospodarstvo