Mikrobiolog odgovarja Potrču: Uživajte v dvigovanju uteži, stroko in znanost pa prepustite primerno strokovno usposobljenim

»Med tem, ko eni bildajo mišice, drugi beremo in delamo znanost. A glej ga šmenta, mišičnjak, ki naklati v nekaj minutah toliko nestrokovnosti in neumnosti postane glasnik znanstvene resnice, sklicujoč se na neimenovane zdravnike«, je mikrobiolog in priznani strokovnjak dr. Gorazd Janez Pretnar začel svoj zapis.

Prlekija-on.net, sreda, 2. september 2020 ob 08:231
Mikrobiolog odgovarja

Mikrobiolog odgovarja

Pisali smo že, o znanem televizijskem voditelju Marku Potrču, ki se je v zadnjih mesecih že večkrat oglasil na temo koronavirusa. V svoji zadnji objavi je posnel celo video, v katerem postreže s številkami ter govori o tem, da drugega vala ne bo in da so tako strogi ukrepi ob takšnih številkah, nepotrebni. Video je imel velik odziv in ima preko 800 tisoč ogledov.

Na njegov zapis se je sedaj odzval mikrobiolog in priznani strokovnjak iz koprske enote Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) dr. Gorazd Janez Pretnar. Celotno izjavo je namenil prav Potrču.

Marko Potrč

Znan voditelj zgovorno: »Razumite: ne bom se ustavil, ne bom odnehal«


"Med tem, ko eni bildajo mišice, drugi beremo in delamo znanost. A glej ga šmenta, mišičnjak, ki naklati v nekaj minutah toliko nestrokovnosti in neumnosti postane glasnik znanstvene resnice, sklicujoč se na neimenovane zdravnike, " je Pretnar pričel svoj zapis ter nadaljeval: "Glede na poznavanje tega študija, povprečen zdravnik nima dovolj znanja za objektivno ocenjevanje novega korona virusa, ne na molekularnem nivoju ne na epidemiološkem nivoju. Tako od palca pa ne bo šlo."

"Dejstvo je, da je podcenjevanje virusa maksimalno egoistično vedenje. Drugega učinkovitega orožja, kot je izogibanje množic, držanje razdalje, nošenje mask, razkuževanje trenutno nimamo na razpolago. Jaz nosim masko, ker ne vem ali sem superprenašalec, ali virus širim nevede. Ker tega ne želim nosim masko vedoč, da me ta maska zaščiti zgolj dobrih 28%. A jaz ščitim druge z 95%. To so znanstvena dejstva, napisana na podlagi laboratorijskih poizkusov in meritev. Otroci zbolevajo redkeje kot odrasli. A ko zbolijo, njihove celice tvorijo mnogokrat večje število virusov. Večje kot je število virusov, večja možnost je raznosa okužbe. V ta namen so ukrepi namenjeni šolam. Približno tri procente obolelih konča v intenzivni negi, in enak procent otrok," je še med drugim zapisal ter ob koncu dodal: "Uživajte v dvigovanju uteži, ostanite zdrav, stroko in znanost pa prepustite primerno strokovno in podiplomsko usposobljenim, ki temu posvečajo tudi svoj prosti čas in to desetletja."

ODGOVOR MARKU POTRČU Med tem, ko eni bildajo mišice, drugi beremo in delamo znanost. A glej ga šmenta, mišičnjak, ki...

Objavil/a Gorazd Janez Pretnar dne Torek, 01. september 2020


Več v Slovenija