Tri prleške osnovne šole v izboru za naziv Naj kulturna šola 2020

Letos se je na javni poziv za naziv Kulturna šola prijavilo 85 osnovnih šol. Med trinajstimi šolami, ki se potegujejo za nazive, so tudi Osnovna šola Stročja vas, Osnovna šola Ivanjkovci in Osnovna šola Središče ob Dravi.

Prlekija-on.net, četrtek, 24. september 2020 ob 15:02
Lani so se šole zbrale v Mokronogu, letos bo zaključna prireditev potekala v Mestnem muzeju Ljubljana, foto: Matej Maček

Lani so se šole zbrale v Mokronogu, letos bo zaključna prireditev potekala v Mestnem muzeju Ljubljana, foto: Matej Maček

V ponedeljek, 28. septembra, bo v Mestnem muzeju Ljubljana potekala zaključna slovesnost projekta Kulturna šola 2020, ki ga izvaja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Na dogodku bodo podelili naziv Naj kulturna šola 2020 in priznanja v treh kategorijah, vezanih na velikost šole; male, srednje in velike. Poleg tega bodo izbrane šole prejele tudi priznanja za posebne dosežke na naslednjih področjih: gledališka in lutkovna, folklorna, likovna, zborovska, filmska, instrumentalna, literarna in plesna dejavnost ter področje varovanja kulturne dediščine. Projekt, ki pod okriljem JSKD poteka že štirinajsto leto zapored, je namenjen osnovnim šolam po vsej Sloveniji, doslej pa je naziv Kulturna šola prejelo že več kot 300 osnovnih šol iz vseh slovenskih regij. Kljub omejitvam zaradi epidemije covida-19 so v letošnjem šolskem letu v sodelovanju z JSKD v osnovnih šolah organizirali okoli 800 kulturnih dogodkov oziroma srečanj otroških skupin z različnih kulturnih področij. V programe JSKD se vključuje približno 60 odstotkov celotne osnovnošolske populacije.

Mag. Marko Repnik, direktor JSKD je povedal: "Želimo, da šole spodbujajo izražanje učencev na različnih umetniških področjih, kot so ples, glasba, likovna umetnost, gledališka igra, literatura ... Na ta način imajo učenke in učenci skozi celotno šolanje veliko priložnosti, da razvijajo svoje talente ter se vključijo v številne interesne dejavnosti na področju kulture." Poudaril je še, da je odnos do kulture ena najpomembnejših vrednot, ki jo je potrebno začeti graditi že v otroštvu, zato je zelo pomembno, da šole svojim učencem omogočijo kakovostne in raznolike kulturne dejavnosti.

Letos se je na javni poziv za naziv Kulturna šola prijavilo 85 osnovnih šol. Ocenjevalna komisija je ugotovila, da vse izpolnjujejo razpisne kriterije, zato jim je JSKD za obdobje 2020-2024 podelil naziv Kulturna šola. JSKD projekt izvaja z namenom, da bi spodbujal kulturno vzgojo, omogočal ustvarjalnost mladih na raznolikih umetnostnih področjih ter podpiral kakovostne dosežke v izbranih dejavnostih. Posebno skrb JSKD namenja izobraževanju mentorjev, tudi na področjih, ki so pri pouku del neobveznih izbirnih predmetov (NIP). Organizatorji in izvajalci projekta hkrati stremijo k temu, da bi šole postale žarišča kulturnega dogajanja v svojih, predvsem manjših lokalnih okoljih. Spodbujanje in ohranjanje kulturnega delovanja je še posebej pomembno v teh negotovih časih, ko se krči prostor javnega in kulturnega življenja.

OŠ Boštanj
Naziv Naj kulturna šola leta 2019 si je prislužila Osnovna šola Boštanj, katera bo njena naslednica, bo znano v ponedeljek, 28. septembra 2020, foto: Matej Maček

Zaključna prireditev projekta je doslej potekala na šoli, ki je naziv Naj kulturna šola prejela leto poprej. Tako bi letos morala biti gostiteljica lanska prejemnica naziva - Osnovna šola Boštanj, vendar so se na JSKD odločili, da zaradi epidemije prireditev izpeljejo v drugačni obliki. Na zaključnem dogodku bodo tako sodelovali le predstavniki šol, ki bodo prejele posebne nazive, ter vabljeni gostje.

Za najvišja priznanja se letos potegujejo naslednje šole: Osnovna šola Franceta Bevka Tolmin, Osnovna šola Koper, 2. osnovna šola Slovenska Bistrica, Osnovna šola Mirana Jarca Črnomelj, Osnovna šola Fram, Osnovna šola Dušana Muniha Most na Soči, Osnovna šola Stročja vas, Osnovna šola Brezovica, Osnovna šola Ivanjkovci, Center za komunikacijo, sluh in govor Portorož, Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina, Osnovna šola Središče ob Dravi, Osnovna šola Kungota in Osnovna šola Petrovče.



Več v Kultura in izobraževanje