Janez Janša predstavil ukrepe za 2. val COVID-19

Predsednik vlade Janez Janša predstavlja načrt ukrepov za 2. val COVID-19: »Upamo, da se dosežejo učinki, kakršne smo dosegli spomladi ob milejših ukrepih.«

Prlekija-on.net, torek, 6. oktober 2020 ob 15:11

Janez Janša je predstavil ukrepe

V ponedeljek je bilo napovedano, da bodo v torek sprejeti novi ukrepi, če se bo epidemiološka slika v Sloveniji poslabšala. V ponedeljek je bilo 189 testov pozitivnih, tako da je vladni govorec Jelko Kacin že dopoldan na Twitterju objavil, da "epidemiološke razmere COVID-19 v Sloveniji ob 189 okužbah zahtevajo dodatno in celovito ukrepanje. Ta hip še poteka srečanje predsednika Republike Slovenije Pahorja, predsednika Državnega zbora Zorčiča, predsednika Državnega sveta Kovšce in predsednika vlade Janše z uredniki elektronskih medijev. Popoldan bo načrt ukrepanja vlade v drugem valu na novinarski konferenci predstavil in pojasnil premier Janez Janša."

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19, je predsednik vlade Janez Janša predstavil načrt ukrepov za 2. val COVID-19.

Janez Janša je predstavil ukrepe

To so novi ukrepi, ki bodo začeli veljati že ta teden


V uvodu konference je Kacin predstavil še nekaj podatkov o epidemioloških razmerah. Kot je povedal, se okužbe hitro širijo. "Imamo vdor virusa v bolnice, domove za starejše pa tudi v šole in vrtce. Vlada je prejšnji teden sprejela načrt ukrepov za 2. val COVID-19. Načrt ukrepanja se že izvaja in je bil predhodno do podrobnosti usklajen s stroko."

Janša: Sprejemamo ukrepe, ki čim manj vplivajo na gospodarsko škodo

Janša je v uvodu povedal, da smo sredi drugega vala, "to je v bistvu še poletni val. Ukrepi so namenjeni njegovi zajezitvi in preprečitvi morebitnih posledic tretjega vala v hladnejšem času. Covid-19 ni več neznanka kot je bil v pomladnih mesecih. Razpolagamo s solidnimi številom zaščitne opreme. Sprejemamo ukrepe, ki čim manj vplivajo na gospodarsko škodo. Upamo, da se dosežejo učinki, kakršne smo dosegli spomladi ob milejših ukrepih."

Povedal je, da tudi "če bo na voljo cepivo, ni mogoče pričakovati, da bo virus popolnoma izginil." Janša je predstavil načrt ukrepov glede na to, kakšno incidenco okužb bomo imeli v Sloveniji. Nekateri ukrepi bodo sprejeti že v naslednjih dneh, ostali glede na epidemiološko sliko.

Kot je potrdil Janša, bodo ukrepi iz 2. paketa začeli veljati že v četrtek. Ta paket vključuje omejitev zbiranja na 10 ljudi, strežbo samo za sedečimi mizami, razredčitev miz, prireditve brez zakusk, obvezno uporabo razkušil v skupnih prostorih, omejitev števila oseb v javnih prostorih (trgovine, banke, pošte, uradi..), prepoved obiskov v domovih za ostarele in bolnišnicah v nekaterih okrajih.

Ukrepi
Načrt ukrepov za 2. val, vir: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona
Aktivnih primerov je 2.206

V ponedeljek 189 pozitivnih testov. Pomeni to zaostrovanje in sprejem novih ukrepov?




Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Slovenija