Cepljenje proti covid-19 bo prostovoljno

Pripravljena bo promocijska kampanja v podporo cepljenju. Cepljenje ne bo brezplačno, a denar za cepiva bo zagotovil državni proračun.

Prlekija-on.net, petek, 13. november 2020 ob 19:34
Doroteja Novak Gosarič, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Doroteja Novak Gosarič, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

O aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je popoldan spregovorila Doroteja Novak Gosarič, sekretarka iz Direktorata za zdravstveno varstvo Ministrstva za zdravje. Evropska komisija se pogaja s sedmimi proizvajalci cepiv, s štirimi je EU že sklenila pred dogovor, ki vključuje ceno, pogoje oskrbe in časovne okvire dobav. S predčasnim dogovorom je evropska komisija proizvajalcem omogočila pospešitev razvoja in povečanja kapacitete proizvodnje. Bodo pa vse države članice dobile cepiva istočasno, pod enakimi pogoji. Nekatere države članice so poskušale z neposrednimi pogajanji s proizvajalci, a niso bile uspešne.

EU je pripravila strategijo cepljenja, v kar sodi način izvedbe, določitev rizičnih skupin, kot tudi spremljanje učinkov cepljenja. Nacionalna strategija še nastaja, bo pa vsebovala 3 podvariante, saj se tudi cepiva med sabo razlikujejo in so razvrščena v 3 različne platforme. Eno cepivo bo imelo npr. večji učinek, drugo cepivo bo imelo manjšo verjetnost negativnih stranskih učinkov, tretje bo imelo močan vpliv na povečanje imunskega sistema.

Evropska komisija je v pogajanja vključila sedem obetavnih proizvajalcev cepiv proti COVID-19

To je datum, ko naj bi bilo pri nas dostopno cepivo proti COVID-19


Prvi proizvajalec naj bi dovoljenje za proizvodnjo dobil že konec novembra, cepiva bo lahko ponudil konec decembra. Kakšno količino bo proizvajalec uspel zagotoviti, še ni povsem jasno. Mora pa se vsaka država s proizvajalci dogovoriti operativne stvari, od logistike dobave, načinov shranjevanje oziroma skladiščenja, do števila prevzemnih točk. Zato se bo s farmacevtsko družbo Pfeizer srečal v naslednjem tednu tudi minister Gantar.

Cepljenje bo prostovoljno. Pripravljena bo promocijska kampanja v podporo cepljenju. Cepljenje ne bo brezplačno, a denar za cepiva bo zagotovil državni proračun.

Matjaž Jereb, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Matjaž Jereb: Smrtnost zaradi covida vsaj 10-krat višja, kot pri gripi




Več v Slovenija