Na knjižnih policah je nova knjiga pravljic avtorice Janje Žalik Jerebič iz Ljutomera

Izpod peresa Janje Žalik Jerebič je izšla knjiga pravljic z naslovom Zgodbe za zvedave glave.

Prlekija-on.net, sobota, 5. december 2020 ob 18:57
Janje Žalik Jerebič je izdala knjigo pravljic z naslovom Zgodbe za zvedave glave

Janje Žalik Jerebič je izdala knjigo pravljic z naslovom Zgodbe za zvedave glave

Janja Žalik Jerebič, doma iz Ljutomera si je že dolgo časa prizadevala, da bi se na knjižnih policah znašla kakšna njena knjiga, kar se ji je tudi uresničilo. Tako je navezala stike z založbo Cajt iz Markišavcev pri Murski Soboti in izpod njenega peresa je izšla njena prva knjiga pravljic z naslovom Zgodbe za zvedave glave. Knjigo je uredila in lektorirala Lea V. Golub sodelavka pri založbi Cajt. Knjiga pravljic je izšla v nakladi 1000 izvodov in je že na knjižnih policah. Sicer pa je založba Cajt pri nas prisotna od leta 2018, kjer poudarjajo, da so izdali že šesto knjigo. Do sedaj so sicer izdali zelo odmevni prevod Malega princa Mali kralič ter pesniške zbirke Nikjer zapisano - Zacumprani cimper Karla Turnejra, Babjeverni pisani pes Béle Szomija Kralja in Kučo moje matere Branka Pintariča. Prav tako je pod njihovim okriljem izšla dvojezična prekmursko-slovenska otroška knjiga Kak so šli v lejs trejbit - Kako so šli drvarit avtorja Branka Pintariča.

Zgodbe za zvedave glave

V založbi Cajt se trudijo ohraniti založniško dejavnost na našem območju, pri čemer jim ni vseeno za slovenski jezik, zato so za bralce pripravili zbirko zgodbic za najmlajše, avtorice Janje Žalik Jerebič, ki predstavlja novo ime med lokalnimii pisci. Zgodbe za zvedave glave je knjiga, v kateri je zbranih sedem pravljic, za vsak dan v tednu ena, ki na razigran, poučen in malce drugačen način odgovarjajo na povsem vsakdanja vprašanja. Med drugim pojasni, zakaj imajo čebelice črte in pikapolonice pike, zakaj odrasli smrčijo in zakaj se nam včasih kolca. Morda nikoli ne bi pomislili na ta vprašanja, sta pa avtorico nanje opozorili njeni hčeri, ki jima nikoli ne zmanjka »zakajev«, in mora kot mama vedno imeti na zalogi prepričljive »zatoje«. Iz takšnih zabavnih prigod so se rodile ideje, ki so zorele in postale prave pravcate zgodbice za male »zvedavčke«.

Slikovite in živobarvne ilustracije je za pravljično knjigo prispeval njen nekdanji učitelj Franc Poredoš, ki daje knjigi prav poseben čar. Knjiga je zelo priročna za starše, tete in strice, stare starše, vzgojitelje in učitelje ter vse, ki prevečkrat ne vedo odgovoriti na sto in en otrokov »zakaj«. Vsaka pravljica je opremljena tudi z dvema ali tremi vprašanji, s pomočjo katerih lahko z otrokom nadaljujemo pogovor o določeni tematiki. Vsi, ki bodo vzeli v roke knjigo pravljic Zgodbe za zvedave glave, bodo ob prebiranju pravljic prav gotovo našli veliko užitkov, odkrili čudovite ilustracije, in ob knjigi tudi sami prišli do kakšnega novega spoznanja.

Jože Žerdin



Več v Kultura in izobraževanje