Na domačiji Felbar žari čez 2000 lučk pri doma izdelanih jaslicah

V jaslicah je postavljenih čez 250 figur, jaslice in domačijo pa ponoči osvetljuje čez 2000 lučk.

Prlekija-on.net, sreda, 23. december 2020 ob 08:33
Jaslice družine Felbar

Jaslice družine Felbar

Stopili smo v predbožični čas in po domovih družine postavljajo v družinskem krogu jaslice in nameščajo lučke na svoje domove. Pred hišo družine Felbar v Lipi v župniji Turnišče, so nekaj dni pred božičem postavljali jaslice in postavili tudi božično drevo zunaj na dvorišču in tudi v stanovanju hiše. Na postavitev jaslic so se pripravljali že več mesecev, ki jih postavljajo že nekaj let zapored. Najprej so začeli izdelovati hlevček iz lesa v katerem biva Sveta družina - Marija, Jožef in mali Jezus, na vrhu je zvezda repatica, katera kaže pot Svetim trem kraljem, kateri pridejo na obisk obiskat malega Jezusa, nad hlevčkom je Angel varuh, kateri oznanja, da se je rodil Jezus. V ozadju je Betlehem, kateri je obdan z obzidjem. To mesto leži v Sahari, tam prebivajo kamele, katere se hladijo pod palmami. v ozadju pa je tudi Oljska Gora, na hribu stoji cerkvica, tja so speljane lesene stopnice, mimo teče potoček na katerem je potočni mlin, v dolini se pasejo ovčke, katere čuvajo pastirčki, ki imajo na mnogih mestih prižgan ogenj, kjer se grejejo.

Čez potoček je speljan mostiček po katerem osel prevaža sol, na potočku je tudi postavljen potočni mlin, kjer mlinar melje moko. Zraven je še hlev z domačimi živalmi, katere bivajo v njem; to so prašiči, krave, konji, kokoši in druga perutnina. V dolini pod cerkvico je božična vas, posuta z mnogimi hiškami, katere so vse osvetljene, vas krasi mnogo smrek. Zraven so jaslice katere so prekrite z mahom, katerega je družina nabrala v gozdu nekdanje beltinske grofice Marije Zichyi. Jaslice so obdane z doma narejeno leseno ograjo. V jaslicah je postavljenih čez 250 figur, jaslice in domačijo pa ponoči osvetljuje čez 2000 lučk. Pod božičnim drevescem pa je knjiga vtisov in bomboni za otroke.

Šlo je za družinski projekt, oče Uroš je jasličar že od otroštva, pri postavitvi pa sta mu pomagali žena Lidija in sedem letna Špela, katera je osnovnošolka drugega razreda in je veroučenka. Povedala je, da bo hodila po očetovih stopinjah. Na postavitev jaslic jih zelo veže spomin na otroška leta, ko so še bili doma.

Jože Žerdin



Več v Zanimivosti