Spet nas je pošteno streslo. Na Hrvaškem številne poškodbe stavb, umrlo več ljudi.

Po zadnjih podatkih je potres imel epicenter 44 km jugovzhodno od Zagreba, torej podobno kot tisti včeraj.

Prlekija-on.net, torek, 29. december 2020 ob 12:29
Potres je imel epicenter 47 km jugovzhodno od Zagreba, vir: EMSC

Potres je imel epicenter 47 km jugovzhodno od Zagreba, vir: EMSC

V torek, 29. decembra, okoli 12.20, nas je spet pošteno streslo. Potres, ki smo ga zelo čutili tudi v Prlekiji, je po zadnjih podatkih imel epicenter 44 km jugovzhodno od Zagreba, torej podobno kot tisti včeraj. Magnituda je po zadnjih podatkih bila 6,3 po Richterjevi lestvici. V Ljutomeru so se višje stavbe pošteno tresle okoli 20 sekund, škripalo je pohištvo, na tla so popadali nekateri predmeti.

S Hrvaške poročajo o številnih poškodbah stavb. Župan Petrinje Darinko Gumbović je potrdil, da je v potresu umrla 13-letna deklica. Materi, ki je v šoku, nudijo pomoč. Hrvaški mediji ob tem še poročajo, da je več ljudi ranjenih. Po zadnjih podatkih je umrlo vsaj sedem ljudi.

Tudi v Sloveniji je ob tem padel kakšen dimnik in odpadel omet na stavbah. Uprava RS za zaščito in reševanje poroča, da v Janževem vrhu posredujejo gasilci PGD Janžev vrh, ker je potres porušil dimnik nenaseljene stanovanjske hiše. V Krškem pa so preventivno ustavili nuklearno elektrarno. Kot so pojasnili, je šlo za običajen postopek ob tako močnem potresu.

Potres
Potres na Hrvaškem, vir: emsc-csem.org
Potres

Kako ravnati ob potresu? Uprava RS za zaščito in reševanje podaja napotke.


Potres Hrvaška
Potres smo čutili po celotni Sloveniji, vir: Arso

"V torek, 29. decembra 2020, ob 12.19 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili zelo močan potres na Hrvaškem, 149 km jugovzhodno od Ljubljane. Po preliminarnih podatkih evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (ESMC) je imel magnitudo 6,1.
Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije. Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98)
," so ob tem sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje.

 

Objavil/a Jutarnji dne Torek, 29. december 2020

 

Objavil/a Jutarnji dne Torek, 29. december 2020

 

Objavil/a Jutarnji dne Torek, 29. december 2020
Potres smo čutili po celotni Sloveniji

Dva močnejša potresna sunka čutili po vsej Sloveniji




Več v Slovenija