Ministrstvo za obrambo namerava kupiti transportno letalo C-27J Spartan

»Lanskoletni izbruh pandemije covida-19 je namreč pokazal, da smo bili pri evakuaciji svojih državljanov iz tujine v domovino in pri zagotavljanju zalog zaščitne opreme odvisni večinoma od drugih prevoznikov,« so ob tem zapisali pri Ministrstvu za obrambo.

Prlekija-on.net, petek, 15. januar 2021 ob 20:03
Taktično transportno letalo C-27J Spartan, foto: Borut Podgoršek, MORS

Taktično transportno letalo C-27J Spartan, foto: Borut Podgoršek, MORS

Ministrstvo za obrambo sporoča, da bo z nakupom novega transportnega letala Slovenija postala neodvisna pri zagotavljanju zračnega transporta za lastne potrebe. "Lanskoletni izbruh pandemije covida-19 je namreč pokazal, da smo bili pri evakuaciji svojih državljanov iz tujine v domovino in pri zagotavljanju zalog zaščitne opreme odvisni večinoma od drugih prevoznikov," so ob tem zapisali ter dodali, da je projektna skupina ministrstva za obrambo pri iskanju najugodnejšega ponudnika izpostavila vprašanje doseganja vojaških tehničnih zahtev, kar je bilo bistveno za odločitev glede nakupa taktičnega transportnega letala, ter smotrnost takšnega nakupa s stališča dolgoročnega vzdrževanja. "V končno presojo sta bili vključena dva tipa taktičnih transportnih letal, vendar je po preučitvi vojaških tehničnih zahtev kot najboljša možnost izkazalo letalo C-27J Spartan italijanskega proizvajalca Leonardo," so še ob tem pojasnili.

Strokovni svet za ključne investicije je zaključil investicijski postopek in ob tem predlagal, da se omenjeno letalo nabavi po možnosti preko mehanizma vlada-vladi z Italijansko republiko. Direktorat za logistiko je zato že začel postopke nabave letala po sistemu vlada-vladi.

"Postopek nabave se bo nadaljeval takoj, ko bo Ustavno sodišče RS odločilo o Zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko v letih 2021-2026. Naš cilj je transparenten nakup ključne opreme za Slovensko vojsko, brez posrednikov in z zagotovitvijo celovite storitve (usposabljanja, zagotavljanje rezervnih delov, vzdrževanje v celotnem času uporabe), in sicer v najkrajšem mogočem času, skladno z zagotovljenimi finančnimi sredstvi," so še zapisali pri Ministrstvu za obrambo, več o postopkih nakupa pa je objavljeno v prispevku na spletni strani www.varnostzavse.si oziroma na tej povezavi.



Več v Slovenija