Kako je z ljubeznijo in spolnostjo v času korone?

Raziskava Ljubezen v času Korone razkriva, da se v Sloveniji, v času omejitev, zaradi Korona virusa manj ljubimo (tako sami s sabo kot z drugimi).

Prlekija-on.net, četrtek, 4. februar 2021 ob 20:00
60 % anketirancev je povedalo, da se počutijo slabše, le 10 % pa, da se počutijo bolje

60 % anketirancev je povedalo, da se počutijo slabše, le 10 % pa, da se počutijo bolje

Omejitve, ki jih slovenska politika sprejema iz dneva v dan imajo široke negativne vplive na različne dele našega življenja. Upad gospodarske rasti, povečanje družinskega nasilja, povečanje števila in količine zdravil, predpisanih za zdravljenje psiholoških težav, vse to so stvari, ki so se zgodile zaradi omejitev in bodo trajale še dolgo, ko bomo virus že premagali.

Logično naslednje vprašanje seveda je, kako je Korona vplivala na ljubezensko življenje Slovencev in Slovenk.

Raziskava javnega mnenja, ki jo je v mesecu decembru 2020 in januarju 2021 izvajala spletna stran laloka.si v sodelovanju s spletnim portalom menjeql.com je pokazala, da se v povprečju počutimo slabše, kot smo se pred virusom, saj je kar 60 % anketirancev povedalo, da se počutijo slabše, le 10 % pa, da se počutijo bolje. V raziskavo so bili zajeti moški in ženske, starejši od 18 let iz vseh statističnih regij, posebej so spremljali samske in tiste v dolgotrajni zvezi. Skupno število anketirancev je bilo 150.

COVID in počutje

60 % je odgovorilo, da je samozadovoljevanje manj prijetno

Raziskava je preverjala pogostost samozadovoljevanja med moškimi in ženskami v letu pred korono. Ugotovili so, da se je slaba polovica samozadovoljevala 1 - 3 krat tedensko, ostali redkeje, 20 % sodelujočih pa je izbralo odgovor da se sploh niso samozadovoljevali, med njimi prednjačijo ženske, kjer je to očitno še vedno tabu tema.

Korona v glavnem ni vplivala ne na pogostost samozadovoljevanja, kot tudi ne na to, kako pogosto med samozadovoljevanjem uporabljamo pornografijo. Je pa upadla »kvaliteta« oziroma ugodje, ki ga čutimo med ali po samozadovoljevanju. Kar 60 % anketirancev je povedalo, da je njihovo samozadovoljevanje v času korone manj prijetno. Kljub temu udeleženci ankete ne posegajo pogosteje po spolnih pripomočkih, ki bi jim lahko pomagali pri ugodju med samozadovoljevanjem.

Pri samskih se je pogostost njihovih spolnih odnosov zmanjšala kar v 55 %

V raziskavi so seveda preverjali tudi pogostost in kvaliteto spolnih odnosov v času korone. Za boljše razumevanje so anketirance ločili na tiste v zvezi in samske.

Samski udeleženci in udeleženke so, po pričakovanjih povedali, da se je pogostost njihovih spolnih odnosov zmanjšala kar v 55 %, medtem ko se je pogostost posteljnih norčij pri osebah v resnih zvezah zmanjšala le pri 34 %. Samski in samske so tako imele manj spolnih odnosov, v anketi pa so v večjem delu (kar 25 %) povedali tudi, da je po njihovem mnenju upadla tudi kvaliteta spolnih odnosov.

Pogostost spolnih odnosov

30 % jih je kršilo omejitve za spolni odnos

Kaj vse smo Slovenci in Slovenke pripravljeni narediti za posteljne užitke je preverjalo vprašanje o kršenju omejitev v času Korona krize za srečanje, ki je ali bi lahko vključevalo spolne odnose. Kar 30 % samskih anketirancev je namreč povedalo, da so kršili eno izmed omejitev.

Od tega 18 % omejitev na občine, 14,8 % omejitev na regije, 22,2 % policijsko uro in 18,5 % pravila socialne distance.

Spolni odnosi

12,5 % parov seksa bolje in prijetneje

Pri parih, ki se identificirajo kot pari v resni zvezi, se kvaliteta in užitek med spolnostjo ni spremenila, kar 75 % jih je povedalo da je enaka, dodatnih 12,5 % je povedalo, da so še bolj zadovoljni v spolnosti. Res pa je, da so podatki drugačni, ko so preverjali zadovoljstvo v zvezi, tam je nekoliko manj zadovoljstva, saj je kar 28 % udeleženih v raziskavi povedalo, da so manj zadovoljni v svoji zvezi.

Na koncu koncev lahko ugotovimo, da ima Korona kriza vpliv na zasebno življenje, spolnosti je manj in ta je nekoliko manj prijetna. Torej, ne glede na vse si moramo vzeti čas in se posvetiti sami sebi in svojemu partnerju ali partnerki. To, da smo zaprti doma pomeni, da moramo še bolj delati na sebi.



Več v Slovenija