V Sloveniji imamo 375 nivojskih prehodov označenih z Andrejevim križem

V zadnjih 10. letih se je število prehodov označenih z Andrejevim križem zmanjšalo za 174.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. februar 2021 ob 10:12
Andrejev križ

Andrejev križ

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) pri vseh projektih na železniški in cestni infrastrukturi posveča posebno pozornost zagotavljanju višjega nivoja prometne varnosti, med katere sodijo tudi ureditve nivojskih prehodov. V letu 2020 je bilo urejenih 33 križanj cest z železnico, ki so bili prej označeni samo z Andrejevim križem, največ v sklopu modernizacije kočevske proge.

Na javnem železniškem omrežju je bilo na dan 31. 12. 2020 evidentiranih 714 nivojskih prehodov (NPR), od tega:

  • 375 nivojskih prehodov označenih z Andrejevim križem,
  • 297 nivojskih prehodov zavarovanih z avtomatsko varnostno napravo (zapornicami),
  • 18 nivojskih prehodov zavarovanih z avtomatsko svetlobno cestno signalizacijo,
  • 15 nivojskih prehodov mehansko napravo ter zvočno in svetlobno organizacijo in
  • 9 nivojskih prehodov zavarovanih z zapornim brunom.
Pilotiranje globokega temeljenja viadukta in izvedba temeljnih blazin viadukta Pesnica, foto: DRSI

V Sloveniji se gradi največji železniški viadukt Pesnica


"Ker gre za veliko število nivojskih prehodov, ki so označeni s prometno signalizacijo, ni možno nadgraditi ali ukiniti vseh naenkrat. Največ nivojskih prehodov se tako uredi v sklopu projektov nadgradenj železniških prog. Ob ukinitvi nivojskega prehoda je namreč potrebno poiskati rešitve kako oziroma kam preusmeriti obstoječi promet," ob tem sporočajo z Ministrstva za infrastrukturo ter dodajajo, da se v okviru nadgradenj železniških prog cestni promet ureja celovito, zato se gradijo tudi povezovalne ceste, preko katerih se promet iz ukinjenih nivojskih prehodov vodi do nivojskih prehodov, zavarovanih z avtomatsko napravo in polzapornicami oziroma nadvozov ali podvozov. "Ravno gradnja nadvozov oziroma podvozov na glavnih in regionalnih cestah zagotavlja višji nivo prometne varnosti, ker onemogočajo križanja poti vlaka z drugimi oblikami prometa," še ob tem pojasnjujejo.

Najbolj pomembno je, da se število nivojskih prehodov z leti zmanjšuje, prav tako tudi odstotek tistih, ki so označeni s prometno signalizacijo. V zadnjih 10. letih se je število prehodov označenih z Andrejevim križem zmanjšalo za 174. Nivojski prehod je sicer križanje javne kategorizirane ali nekategorizirane ceste, ki je v uporabi za cestni promet in železniške proge v istem nivoju, ki ne vključuje dostopov na perone in službenih prehodov.

Število nivojskih prehodov na dan 31.12. 2020
Število nivojskih prehodov na dan 31.12. 2020, vir: Ministrstvo za infrastrukturo


Več v Slovenija