Znani so rezultati natečaja projekta Prleška suita

Cilj natečaja je pomagati rešiti prleško ljudsko glasbo pred pozabo, obogatiti slovensko zborovsko literaturo in s pomočjo glasbe Prlekijo predstaviti svetovnemu občinstvu.

Prlekija-on.net, četrtek, 20. maj 2021 ob 10:59
Komorni zbor Orfej

Komorni zbor Orfej

Pred dobrim tednom je Kulturno društvo Orfej iz Ljutomera, v okviru katerega deluje Komorni zbor Orfej, razglasilo rezultate natečaja Prleška suita, ki ga je objavilo v sredini letošnjega februarja. Cilj natečaja je pomagati rešiti prleško ljudsko glasbo pred pozabo, obogatiti slovensko zborovsko literaturo in s pomočjo glasbe Prlekijo predstaviti svetovnemu občinstvu.

Prlekija, pokrajina med Muro in Dravo, je bila v preteklosti le redko deležna pozornosti slovenskih zborovskih skladateljev. Tako so priredbe prleške ljudske glasbe izjemno redke. Priredbe za različne pevske zasedbe pa pomenijo oživljanje in ohranjanje pevske folklorne zapuščine, zato so pri Orfeju povabili zborovske skladatelje, da raziščejo ljudsko glasbo, ki se je pela v Prlekiji, in jo priredijo za mešani zbor.

Strokovno komisijo, ki je ocenila prispela glasbena dela, so sestavljali Tadeja Vulc, skladateljica zborovske glasbe in zborovodkinja, Andraž Hauptman, slovenski dirigent, zborovodja, korepetitor, pianist in pevec resne glasbe, ter Ivan Vrbančič, glasbeni pedagog in zborovodja. Da bi zagotovili strokovno presojo tudi na področju besedil skladb, ki so prispele na natečaj, so k sodelovanju pritegnili priznanega slovenskega pisatelja, publicista in poznavalca prleških narečij Vlada Žabota. Po ugotovitvi, da besedila v prispelih skladbah v veliki večini niso prleškega izvora in niso zapisana v prleščini, se je iz komisije umaknil.

Komisija je med trinajstimi skladbami, ki jih je poslalo deset avtorjev, izbrala in nagradila najboljše:

  • prvo nagrado je za skladbo Na nebu zvezde sevajo prejel Krištof Strnad,
  • drugo nagrado je za skladbo K svojemu Bogu prejel Matej Kastelic,
  • tretjo nagrado je za skladbo Dober večer vam Bog daj prejel Matic Romih,
  • posebno nagrado za obetavno mlado skladateljico je komisija za skladbo Po polju mi hodi en jagerček mlad dodelila Petri Ivančič.

Komisija je za izdajo in izvedbo priporočila še:

  • skladbo Mrzli veter Tilna Slakana,
  • skladbo O, duša, idi k svojemu Bogu Tilna Slakana in
  • skladbo Plesala sen, plesala Pavla Dolenca.

Projekt Prleška suita, za katerega je KD Orfej Ljutomer pri LAS Prlekija pridobilo sofinanciranje iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, bo Prlekiji tudi v prihodnosti ponudil dogodke s področja glasbene folklore. S partnerji bodo izvedli več koncertov ljudske glasbe, pripravili bodo gradivo za učitelje glasbe v osnovnih šolah in poskrbeli za avdiovizualno dokumentiranje ter izdajo zbirke partitur, pridobljenih z natečajem.

Dogodke in rezultate projekta Prleška suita lahko spremljate tudi na prenovljeni spletni strani Komornega zbora Orfej.Več v Kultura in izobraževanje