Mednarodni dan strpnosti v vrtcu Mala Nedelja – dan za strpnost in prijateljstvo – izobraževalni projekt Eksena

Namen projekta je, da skozi uresničevanje vseh ciljev spodbujamo prijateljstvo med otroki, medsebojno spoštovanje, sprejemanje ter posledično tudi sodelovanje med otroki.

Prlekija-on.net, torek, 1. junij 2021 ob 09:45
Mednarodni dan strpnosti v vrtcu Mala Nedelja

Mednarodni dan strpnosti v vrtcu Mala Nedelja

Tudi naš vrtec je sodeloval v mednarodnem dnevu strpnosti - dan za strpnost in prijaznost, ki ga je razpisal Izobraževalni center Eksena iz Šentjurja. Namen projekta je, da skozi uresničevanje vseh ciljev spodbujamo prijateljstvo med otroki, medsebojno spoštovanje, sprejemanje ter posledično tudi sodelovanje med otroki.

V njem so sodelovali tudi otroci in vzgojiteljice našega vrtca. Čeprav je letošnje šolsko leto nekoliko drugačno, saj nam je covid 19 onemogočil druženje otrok med skupinami, smo izvedli mednarodni projekt z velikim veseljem. Obdobje epidemije nam je vsem pokazalo, kako pomembni in vredni so medsebojni odnosi, prijateljstvo, stisk roke prijatelju, pristen prijazen pogled in nasmeh, ki lahko nekomu ogromno pomeni. Spoznali smo tudi, da smo prehitro vrteli svet, preveč je bilo naglice, hitenja in se nismo vedeli več ustaviti. Čas, ki nam je bil dan v krogu družine, nam je pokazal vrednote, ki so se malo izgubile nekje v vsej tej naglici.

Program projekta je vseboval naslednje dejavnosti: pogovor z otroki o strpnosti in nestrpnosti, krog prijateljstva, likovno ustvarjanje po zgodbici Hansa Christiana Andersena »Grdi raček« ali po zgodbici Svetlane Makarovič »Pekarna Mišmaš«. V vsaki skupini smo si naredili razstavo izdelkov, skupaj z otroci ogledali naše likovne izdelke in se ob njih pogovarjali. Peli smo različne pesmi o prijateljstvu: Mi se imamo radi, Himna prijateljstva, Če si srečen. V jutranjih krogih je tekel pogovor o čustvih, prepoznavanju le teh, ustreznih odzivih na različna čustvena stanja, različne didaktične igre na temo čustev, ki smo jih izdelali sami, socialne igre in izdelave zapestnic prijateljstva. Otroci starejše skupine so opravili tudi pohod prijateljstva do termalnega kopališča Bioterme Mala Nedelja.

Ponosni smo, da v pedagoškem procesu vrtca uspemo najti in ponuditi otrokom vrtca aktivnosti, s katerimi se učijo strpnosti, prijaznosti, sočustvovanja in srčnosti - to pa so majhni koraki, ki lahko že na poti v odraslost oblikujejo velike ljudi.

Zapisala: Sandra Smrekar, koordinatorka projekta mednarodni izobraževalni projekt Eksena



Več v Najmlajši