Dnevi poezije in vina v Križevcih pri Ljutomeru

Gosta sta bila pesnik Dejan Aleksić iz Kraljeva, Srbija in pesnica Linda Maria Baros iz Pariza.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 30. avgust 2021 ob 15:42
Dnevi poezije in vina v Križevcih pri Ljutomeru

Dnevi poezije in vina v Križevcih pri Ljutomeru

V soboto, 28. avgusta, so v Kulturnem društvu Križevci pri Ljutomeru gostili pesnika, ki sta nastopala na letošnjem 25. festivalu Dnevi poezije in vina na Ptuju. Gostovalo je 35 pesnic in pesnikov iz 20 držav, ki so na Ptuju, v Ljubljani in drugih slovenskih krajih nastopili z branjem poezije. Gosta sta bila pesnik Dejan Aleksić iz Kraljeva, Srbija in pesnica Linda Maria Baros iz Pariza.

Dejan Aleksić je glavni in odgovorni urednik založbe v Kraljevu, poleg zgodb za otroke in mladino, izmed katerih so nekatere postale del obveznega šolskega branja, piše tudi dramska besedila in pesmi predvsem za odrasle. V svoja dela je vnesel novo poetiko, ideje in občutljivost, je tankočuten in topel pripovedovalec in eden vodilnih predstavnikov svoje generacije na pesniški sceni. Zaveda se, da mora danes v času pametnih telefonov in računalnikov otrokom ponuditi zanimive vsebine, da jih pritegne k branju in ob gostovanjih po šolah mladim, ki se zgrinjajo okrog njega, nikoli ni dolgčas.

Linda Maria Baros se je preselila z družino v Pariz, ko je bila stara 16 let in se šele takrat začela učiti francoščine. Na Sorboni je doktorirala iz primerjalne književnosti in poleg tega, da je prevajalka, direktorica založniške hiše in članica več prestižnih ustanov, danes poučuje francosko književnost tudi na Novi Sorboni. Njen oče je pisal romane, ona se je posvetila poeziji. Njena dela nastajajo kot del tematskih sklopov in odražajo tudi stiske, ki jih je doživela ob menjavi okolja in so bolj namenjena zahtevnejšim bralcem.

Pesnika sta prebrala nekaj svojih pesmi, prevode je brala Silva Duh, z gostoma pa se je pogovarjala mag. Tjaša Kos, odgovore je iz angleščine prevajala Beletrinina sodelavka Sanja Selinšek iz Ptuja. Za glasbene užitke na violini je poskrbela 12-letna Katarina Prašiček iz Veržeja. Ob koncu pogovora je Daša Horn predstavila vinogradništvo Horn in njihova vina, povezanost vina in poezije. Zunaj pred galerijo župnije, kjer je prireditev potekala, pa je predstavila še vina, ki jih je ponudila v pokušino.

Kot je dejal Dejan Aleksić, poezijo bere le malo ljudi, vendar so ti posebni in z globljim razumevanjem sveta znotraj in zunaj človeka. Poezija je umetnost, ki nas notranje bogati in dovolj je, da preberemo eno pesem na dan in jo nosimo s seboj.



Več v Kultura in izobraževanje