Po novem do tisoč evrov kazni, če vpijete na poslanca?

Vlada soglaša s predlogi amandmajev k predlogu novele Zakona o varstvu javnega reda in miru.

Prlekija-on.net, sreda, 1. september 2021 ob 10:051
Policija

Policija

Vlada Republike Slovenije sporoča, da soglaša s predlogi amandmajev k predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki jih je pripravilo Ministrstvo za notranje zadeve in s katerimi se sledi tudi pripombam Zakonodajno-pravne službe državnega zbora.

Kot navaja Ministrstvo za notranje zadeve, "se med drugim določa kvalificirano obliko prekrška nedostojnega vedenja, če je takšno ravnanje usmerjeno tudi zoper uradno osebo v zvezi z uradnim poslovanjem in zoper najvišje predstavnike oblasti Republike Slovenije ali njegovega bližnjega. Glede na intenziviranje groženj poslancem in drugim visokim predstavnikom države v zadnjem času se bodo taki primeri nedostojnega vedenja lahko prekrškovno procesirali tudi, če bodo takšna ravnanja osebno zaznale pooblaščene uradne osebe na kraju kršitve. Drugi odstavek 7. člena se torej spremeni tako: »Ne glede na prejšnji odstavek se z globo od 500 do 1.000 eurov kaznuje, kdor se prepira, vpije ali se nedostojno vede do uradne osebe pri uradnem poslovanju ali v zvezi z uradnim poslovanjem ali do najvišjih predstavnikov države, poslanca, člana državnega sveta, člana vlade, sodnika ustavnega ali vrhovnega sodišča ali zoper njegovega bližnjega, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njegovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve.«"

Predlagana sprememba 5. člena ohranja ureditev, po kateri se dovoljenje za zbiranje prispevkov izda nepridobitni pravni osebi, če izkaže, da izpolnjuje pogoje, povezane z uporabo zbranih prispevkov za humanitaren ali splošno koristen namen. Ker pa vsebina pojma »nepridobitna pravna oseba« na ravni zakona ni definirana, se s predlagano spremembo glede opredelitve pojma »nepridobitna pravna oseba« napotuje na Zakon o nevladnih organizacijah, ki v 3. členu opredeljuje tudi element nepridobitnosti organizacije.


Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Slovenija