V vrtcu Ljutomer opravili trgatev

Družbo so jim delali ravnateljica, županja, vinska kraljica in predstavnice Društva upokojencev Ljutomer.

Prlekija-on.net, petek, 24. september 2021 ob 13:54
Trgatev v vrtcu Ljutomer

Trgatev v vrtcu Ljutomer

V skupini Prleki sodelujemo v mednarodnem projektu eTwinning, s pomočjo katerega otroci raziskujejo svojo ljudsko dediščino. Odločili smo se, da se predstavimo s trgatvijo, saj je to za naše Prleke prav poseben običaj in na katerega smo vsi ponosni ter prepoznavni v svetu. Skupaj z otroci smo na prvi jesenski dan načrtovali trgatev v vrtcu. Ob tem dogodku smo sestavili vabila in povabili posebne goste, ki so nam pomagali in obogatili ta dogodek.

Pred trgatvijo nas je vse navzoče pozdravila ravnateljica Ksenija Žuman in dala besedo županji mag. Olgi Karba, katera nas je pozdravila in nagovorila. Prav tako so otroci spoznali našo Ljutomersko vinsko kraljico, Martino XX., Tino Pregrad. Na našo povabilo so se odzvale predstavnice Društva upokojencev Ljutomera, ki so nam prišle pomagat in se medgeneracijsko povezovat. Skupaj s skupino Junaki, s katerimi se združujemo po mehurčkih smo si nadeli predpasnike, vzeli svoje kanglice, brente in se lotili pobiranja grozdja. Pobrano grozdje smo stiskali v "preši" oz. stiskalnici. Pri čemer nam je pomagal naš pridni hišnik Bernard Makovec, ki se na vse spozna. Ob zvokih frajtonarce, na katero je igral Tadej Murkovič, je bilo trganje prijetneje. Kuharice so nas okrepčale z odličnimi prleškimi postržjačami in kvasenicami. Sok, ki smo ga naprešali pa bodo pripravile kuharice in ga razdelile še med ostale otroke v vrtcu, ki se letos niso mogli udeležiti, saj nam razmere tokrat ne dopuščajo  drugačne izvedbe, verjamemo pa da bo drugo leto to postala že naša tradicionalna vrtčevska brotva, pri kateri bo lahko sodeloval celoten vrtec.

Ta dan smo se medgeneracijsko povezovali in se eden od drugega nekaj novega naučili. Veseli, da smo lahko predstavili en delček naše kulturne dediščine, ki ga bodo otroci ponesejo v svoje domove.

Zapisala: Antonija Podnar, dipl. vzg. pred. otrok