V spomin spoštovani prof. dr. Slavici Šikovec

Slavica Šikovec (28.9.1928 do 30.12.2021). Cvetka Sakelšek in Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer.

Prlekija-on.net, sobota, 8. januar 2022 ob 18:45
Slavica Šikovec

Slavica Šikovec

Slavica Šikovec se je rodila 28. septembra 1928 v Grabah pri Ljutomeru. Maturirala je na državni gimnaziji v Murski Soboti in nato leta 1953 diplomirala na agronomski fakulteti v Ljubljani. Leta 1954 je bila izvoljena za asistentko na katedri za vinogradništvo in vinarstvo na isti fakulteti, kjer je leta zagovarjala doktorat agronomskih znanosti. V redno profesorico za vinarstvo je bila izvoljena leta 1978.

Strokovno se je izpopolnjevala v Nemčiji, Italiji, Franciji in Švici. Spremljala je najnovejše pridobitve v enološki stroki in znanosti. Poglobljeno je raziskovala mikrobiologijo grozdja, mošta in vina. Prva v Sloveniji se je v Ljutomersko-ormoških goricah posvetila študiju avtohtone mikroflore v moštu. Pozneje je to delo razširila na celotno vinorodno Slovenijo.

Odbirala je soje kvasovk, ki danes omogočajo optimalen razvoj sortnih lastnosti slovenskih vin. Uspešno je selekcionirala kvasovke za proizvodnjo penečih vin. Selekcija se je potrdila v praksi, saj slovenska peneča vina še danes dobivajo najvišje medalje na slovenskih in svetovnih ocenjevanjih. Rezultate svojega dela je objavljala v strokovnih in znanstvenih revijah doma in v tujini.

Napisala je več strokovnih knjig o vinu. V svojih delih povezuje znanstvene dosežke in spoznanja in jih na razumljiv način približa strokovnjakom in drugim bralcem. Uživala je mednarodni sloves znanstvenice. Cenjena je bila kot profesorica, njena predavanja so bila vedno enako zanimiva za študente, strokovnjake in vinogradnike. Za znanstveno delo je prejela Jesenkovo priznanje in plaketo ob 40 letnici Biotehniške fakultete

Kot človek je bila vedno poštena, iskrena, samozavestna z izrednim profesionalnim odnosom do dela. Ob ustanovitvi Evropskega reda vitezov vina v Sloveniji leta 1991, ki je bil v Minoritskem samostanu na Ptuju je bila med prvimi povabljena v ta red. Prva in edina ženska je dosegla najvišji naziv v redu Velika dama Evropskega reda vitezov vina.

Prof. dr. Slavica Šikovec je bila dolga leta degustatorka v strokovnih komisijah za oceno vina v svetu na pooblaščenih institucijah in društvenih ocenjevanjih.

Rada je prihajala v svojo rodno Prlekijo in nam posredovala svoje bogato enološko znanje. Za njeno bogato strokovno delo je postala leta 1997 ČASTNA OBČANKA OBČINE LJUTOMER.

Slavica je uživala ob dobrem vinu in v družbi pridnih vinogradnikov in vinarjev. Vsi, ki smo imeli srečo preživeti z njo del svojega življenja jo bomo pogrešali.

Ostaja nam v lepem spominu.

Cvetka Sakelšek

Slavica Šikovec

Poslovila se je častna občanka Občine Ljutomer




Več v Kultura in izobraževanje