Regijski pomurski mladinski posvet letos v MCP-ju – častno mednarodno priznanje ŠKD Goričko – ERPP

V okviru samega regijskega posveta bo izvedena predstavitev Erasmus+ in ESE ter otvoritveni govor direktorice Urada Republike Slovenije za mladino.

Prlekija-on.net, sreda, 23. februar 2022 ob 09:29
Mednarodna delegacija mladih s predstavniki ŠKD Goričko-ERP Pomurja v Sebeborcih

Mednarodna delegacija mladih s predstavniki ŠKD Goričko-ERP Pomurja v Sebeborcih

Svet Evrope ter Evropski parlament sta 6. decembra 2021 dosegla dogovor ter leto 2022 proglasila za Evropsko leto mladih. Tako se bodo zvrstili številni dogodki lokalnega, regijskega, nacionalnega in evropskega obsega in pomena, seveda pod nenapisanim pravilom »Nič o mladih, brez mladih!« V sodelovanju z Mrežo MaMa bo tako Mladinski center Prlekije v okviru svojega kompleksa na Spodnjem Kamenščaku organiziral in gostil 6. maja s pričetkom ob 10. uri regijski posvet za pripravo Resolucije o nacionalnem programu za mladino. Pomembno je, da se v pripravo Resolucije v prvi fazi vključi mlade ter se jim tudi zagotovi glas. Resolucija se sprejema za nadaljnjih 9 let ter vsebuje nabor temeljnih medsektorskih politik mladih in možnih rešitev v okviru sedmih področij: - izobraževanje (formalno in neformalno-mladinski sektor), - zaposlovanje in podjetništvo; - bivanjske razmere mladih; - zdravje in dobro počutje v širšem smislu, tudi rekreacija in šport, - okolje in trajnost, - mladi in družba ter pomen mladinskega sektorja, - kultura, ustvarjalnost, dediščina in mediji. V okviru samega regijskega posveta bo izvedena predstavitev Erasmus+ in ESE ter otvoritveni govor direktorice Urada Republike Slovenije za mladino. Sledili bodo štirje krogi delavnic po metodologiji svetovne kavarne, nato dialog z lokalnimi in nacionalnimi odločevalci ter refleksija in evalvacija. Po uradnem delu bo sledila še seveda pogostitev z razvedrilnim programom. Že sedaj vabimo mladinske organizacije, NVO, ki vključujejo mlade, javne zavode, ki delujejo za mlade, odločevalce, mladinske delavce in individualno mlade iz pomurske regije, da se dogodka aktivno udeležijo in svojo prisotnost prijavijo na e-mail: mcp@siol.net

Mladinski center Prlekije je v letu 2021, kot predpriprava za omenjeno Evropsko leto mladih, organiziral dva odmevna mednarodna, evropska mladinska dogodka. Tako sta bili pri njih kar šest mesecev pripadnici ESE - Evropske solidarnostne enote iz Portugalske ter uresničevale skupaj s prostovoljci in mladinskimi delavci MCP-ja projekt Mladi in samooskrba. V okviru projekta Mednarodno sožitje pa je delegacija mladih petdnevno obiskovala izstopajoče se nevladne organizacije in posameznike v Pomurju. Med drugim so bili celodnevno gostje tudi Športno kinološkega društva Goričko, kjer se sistematično formira Enota reševalnih psov Pomurja. ERPS delujejo v okviru slovenskih sil zaščite in reševanja. Predstavitev zgodovine obstoja in samega delovanja je opravil vodja kinološkega šolanja in vodnik reševalnega psa Vlado Škerlak. Pri predstavitvi mu je predano pomagala kinologinja Ines Zavec, ki prav sedaj obiskuje seminar za vodnike reševalnih psov v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu. Za pogostitev - posebej pripravljene prekmurske jedi sta lepo poskrbela ekonoma kinološke organizacije Franc Rezar in Kristjan Norčič ter za potešitev žeje Danilo Varga ter Robi Tot, ki skrbita tudi za tehnično podporo.

Nad videnim in doživetim so bili mladi iz Jordanije, Grčije, Portugalske, Italije, Romunije in Slovenije zelo navdušeni. Pred kratkim se je izdelalo končno poročilo tega projekta in mednarodni mladinski zbor, pod vodstvom Jordanca ZAID KHALED ISSA ABU JOUDEH  in glavno koordinatorko Slovensko Tamaro Brumen, se je odločil in podelil mednarodno častno priznanje za posebne zasluge širšega značaja trideset let že delujočemu kolektivu in članstvu Športno kinološkega društva Goričko - Enoti reševalnih psov Pomurja in predanemu kinološkemu inštruktorju ter vodniku reševalnega psa Vladoju Škerlaku. ŠKD Goričko - ERP Pomurja za vse mlade udeležence mednarodnega skupa predstavlja primer pozitivne prakse predanega izrednega prostovoljnega udejstvovanja, vključevanja mladih tudi v posebne dejavnosti zaščite in reševanja, sožitja generacij ter ljubezni do narave in človekoljubnosti. Vlado Škerlak pa skupaj s svojo kinološko inštruktorsko ekipo ( Zlatka Berden, Eva Gomboc, Roman Bodanec ter Dani Lipič, ki je skupaj s svojim psom bil kar dvakratni svetovni prvak v sledenju in enkrat svetovni podprvak), letos usposablja že 26. generacijo kinoloških timov (vodnik-pes) ter skozi daljšo časovno obdobje skrbi, da vsako nedeljo neglede na letni čas in vremenske razmere neprekinjeno čez celo leto brezhibno potekajo kinološka usposabljanja za vedno večje število aktivnih udeležencev iz širšega prekmursko-štajerskega območja. Mednarodni mladinski zbor je tudi Kinološki zvezi Slovenije predlagal, da se ustrezno odzove na omenjene posebne zasluge.

Še več o projektu v videu.

Tekst: Marijan Kosić
Foto: Aleš Potočnik, Nina Stegmüller



Več v Kultura in izobraževanje