Ste že kdaj videli »lebdečo« ladjo?

Tudi to je možno, seveda pa gre za optično iluzijo, ki se zgodi, ko se barva morja popolnoma ujema z barvo neba nad njim.

Prlekija-on.net, sobota, 23. september 2023 ob 19:10
Navidezno lebdeča ladja

Navidezno lebdeča ladja

Lebdeča ladja nad morjem? Tudi to je možno, seveda pa gre za optično iluzijo, ki se zgodi, ko se barva morja popolnoma ujema z barvo neba nad njim. Spodaj lahko vidite ta pojav, ki je nastal v Izoli s pogledom na ladjo pred Luko Koper.

Poznamo pa tudi optično iluzijo pod imenom "superior mirage", kar bi v našem prevodu pomenilo recimo "superiorna fatamorgana" ali "nad fatamorgana", ki je poznana po svetu, ko ljudje poročajo o "lebdečih" ladjah. Tovrstni optični pojavi so sicer pogosti na Arktiki, v času zime pa se lahko, sicer redkeje, pojavijo tudi predvsem na severu Evrope.

Superiorna fatamorgana se pojavi zaradi vremenskih razmer, znanih kot temperaturna inverzija, kjer hladnejši zrak leži blizu morja, nad njim pa toplejši. Ker je hladen zrak gostejši od toplega, upogiba svetlobo proti očem nekoga, ki stoji na tleh ali na obali, in s tem spremeni videz oddaljenega predmeta in se slika pojavi nad pravim objektom, od tod tudi ime superior.




Več v Zanimivosti