Tokrat akvareli o Jakobovi poti

Romantik slovenjegoriških gričev Jože Horvat razstavlja

Filip Matko, nedelja, 16. september 2012 ob 13:49
Razstava Jožeta Horvata

Razstava Jožeta Horvata

Na kar 950 kilometrov dolgo romanje po Jakobovi poti na severozahodu Španije sta se v drugi polovici aprila lani podala zakonca Dragica in Jože Marinič iz Maribora. Ves čas ju je na njuni 35-dnevni poti v mislih ter s SMS-sporočili spremljal dolgoletni prijatelj, »romantik slovenjegoriških gričev« (tako ga je poimenoval profesor likovne umetnosti Jože Foltin !) Jože Horvat iz Spodnje Velke s soprogo, ki je izredno aktiven član likovne sekcije Kulturno umetniškega društva Gabrijel Kolbič z Zgornje Velke. Zakonca Marinič sta seveda s svojega popotovanja prinesla veliko število lepih posnetkov, ki sta jih predstavila na mnogih predavanjih in razstavah doslej. O svojih doživetjih na romanju sta predavala tudi v radenskem DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, kjer je Jože Horvat že imel samostojno razstavo, razstavljal pa je tudi že v Gornji Radgoni. In sedaj je tukaj še ena razstava: Jože Horvat iz Spodnje Velke je po posnetkih Dragice in Jožeta Mariniča izdelal akrilne slike ter akvarele !

Slovesna otvoritev petnajstih akvarelov Jožeta Horvata je potekala v petek, 14. septembra, ob 18. uri v prostorih in predprostorih poročne dvorane pri Mariji Snežni oziroma v Zgornji Velki. Ob večini akvarelov so pripisana in v razmišljanje dodana tudi SMS-sporočila, ki sta si jih izmenjala Jožeta: Marinič iz Španije z Jakobove poti in Horvat iz Spodnje Velke. Na otvoritvi razstave je o tokratnem »Akvarelnem potovanju po Jakobovi poti« spregovorila kustosinja Dragica Marinič, ki je svoje mnenje tudi zapisala: »Jože Horvat z razstavo posega v svet uresničenih sanj, kar je želja vsakega človeka, še posebno umetnika, slikarja. Umetnik nas na svojevrstni in slikarsko dovršeni način popelje na pot, ki jo je ponotranjil in po njej »prehodil« na stotine kilometrov ter jo izrazil s pomočjo slikarskega čopiča. Akvarelna dela odpirajo neizmerne globine slikarjeve duše, vere in razumevanje sočloveka, prijatelja. Še več. Odslikavajo prizmo slikarjevega duhovnega doživetja in hkrati obiskovalcu ponujajo dotik neminljivosti opojnega vonja zelenih trav, modrine neba, nepozabne zarje vzhajajočega sonca španske krajine neskončnih razsežnosti… Razstavljena dela zrcalijo Jožetovo ustvarjalnost, vztrajnost in nevidno energijo, s katero nas povabi na skrivnostno potovanjem, da  postanemo del slikarjevega sveta. Slikar Jože Horvat z bogatimi slikarskimi izkušnjami se zaveda zahtevnosti akvarelne tehnike, ki ne dopušča popravkov. Zato sta še toliko bolj pomembna njegova slikarska poetika in ekspresivni naboj, ki nas obogatita in napolnita z novim upanjem

S petjem je v kulturnem delu programa nastopil kvartet pevcev Kulturno umetniškega društva Gabrijel Kolbič z Zgornje Velke, s katerimi poje tudi predsednik tega društva Anton Friš. A otvoritev razstave je bila zaupana Jožetu Foltinu, profesorju likovne umetnosti, ki je o Jožetu Horvatu ob tem rekel, še prej pa zapisal: »Ljubiteljskega slikarja Jožeta Horvata poznajo v kar širšem področju naše domovine: predstavljal pa se je s svojimi slikarskimi umetninami tudi izven naših meja. Srečujemo ga v mnogih likovnih kolnijah, udeležuje se ex-temporev. Poznamo pa ga tudi kot neumornega organizatorja raznih oblik srečanj likovnikov. Gostil je udeležence slikarske kolonije »Paleta«, organizira in vodi velikonočno slikarsko kolonijo na kmetiji Vinotoč Dreier na Spodnji Velki in »Kolbičevo likovno srečanje«, organizira razstave v razstavišču v poročni dvorani na Zgornji Velki. Zelo je aktiven v domači likovni sekciji na Zgornji Velki. Za svoja likovna dela je bil tudi nagrajen. Za slikarstvo ga je s svojimi akvareli navdušil domačin, akademski kipar in akvarelist Gabrijel Kolbič. Ta mu je še danes zgled razmišljanj in dela v likovnem ustvarjanju. In akvarel je Horvatu še danes kvalitetnejši likovni izraz, čeprav ne smemo zanemariti njegovega izražanja tudi v drugih slikarskih tehnikah.  Vsekakor je akvarel slikarska tehnika, katero Jože Horvat obvlada v vseh značilnostih in lepoti ter izpovednostih, katera so specifična za to lahkotno in senzibilno tehniko. Menim, da ta tehnika slikarja najbolj odraža in odslikava njegov značaj in način razmišljanja. Z izpuščanjem podrobnosti in poenostavljanjem, z zlivanjem barv, puščanjem beline papirja, predvsem pa s prepoznavno fakturo – rokopisom – doseže na sliki posebno vzdušje oziroma liričnost, katero lahko da le dober akvarel. Zanimiva so zadnja dela, kjer je slikal v tonskem koloritu. Slikar, kateri se zadovolji z doseženim in ne poskuša nekaj novega, slej ko prej preide v maniro. Horvat se tega zaveda, zato se preizkuša tudi v drugih vsebinah in slikarskih tehnikah. Zanimiv je njegov ciklus oljk, ki je nastal v akrilu, sicer pa nam vsebinsko predstavlja krajine, tihožitja, loteva se tudi figure.« Razstava akvarelov z Jakobove poti Jožeta Horvata iz Spodnje Velke bo v poročni dvorani pri Mariji Snežni oziroma na Zgornji Velki na ogled do konca oktobra.


Več v Kultura in izobraževanje