Izmenjava na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer

Večina se je izrekla za kompromis: razvoj turizma na okolju prijazen način

Prlekija-on.net, petek, 26. oktober 2012 ob 09:40
Izmenjava na GFML

Izmenjava na GFML

Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer si dogodki obšolskih dejavnosti kar sledijo. Po gledaliških predstavah tretjih letnikov za osnovne šole, mednarodnem projektu EYES 2012 v Oviedu v Španiji, izmenjavi mladih na Danskem, projektnih dnevih, zmagi in tretjem mestu na debatnem turnirju v Ljubljani, okrogli mizi na temo Mladi in mobilnost, okrogli mizi z bivšim dijakom dr. Vladimirjem Hozjanom, so pravkar končali petdnevno debatno izmenjavo z gimnazijo Lessing iz Winnendena pri Stuttgartu.

Izmenjava je bila vsestranska. Gostje so aktivno sodelovali pri pouku nemščine, angleščine in kemije, njihova učiteljica pa je z dijaki tretjih letnikov pripravila delavnico pri sociologiji na temo stereotipi Nemčija-Slovenija. Dijaki drugega letnika so v sklopu predmeta Slovenija v svetu za goste izvedli voden ogled svoje šole in mesta Ljutomer. Krovna tema izmenjave pa je bila "V Alpah bi morala imeti zaščita okolja prednost pred razvojem turizma". En dan so se na razpravo o tej temi skupaj pripravljali, naslednji dan pa o njej debatirali. Večina se je izrekla za kompromis: razvoj turizma na okolju prijazen način.

Nemški gostje so občudovali opremljenost šole in možnost, da imajo dijaki v šoli topel obrok. V gostoljubnih družinah na obeh straneh Mure pa so spoznavali prleško in prekmursko kulinariko - večina jih je tudi vzljubila bučno olje in si nekaj steklenic odnesla domov.

Ljutomerski dijaki jim bodo obisk vrnili še v tem šolskem letu.


Več v Kultura in izobraževanje