V Prlekiji potekalo taktično urjenje Slovenske vojske

Na vzletišču Veržej je potekala predstavitev taktičnega urjenja Slovenske vojske

Prlekija-on.net, četrtek, 21. marec 2013 ob 18:5610
Taktično urjenje SV

Taktično urjenje SV

Med ponedeljkom, 18., in četrtkom, 21. marca, je na območju med Ormožem in Gornjo Radgono potekalo taktično urjenje, na katerem je sodelovalo okoli 100 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske.

Poleg pripadnikov 10. motoriziranega bataljona, ki so predstavljali večino sodelujočih, so na vaji sodelovali še pripadniki 14. inženirskega bataljona, 18. bataljona za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo, 45. oklepnega bataljona, 460. artilerijskega bataljona ter pripadniki Brigade zračne obrambe in letalstva.

Aktivnosti so se izvajale na javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh. Izvedba vaj izven vojaških vadišč pripadnikom Slovenske vojske omogoča, da spoznavajo okolje, obenem pa se na tak način urijo za delo v urbanem okolju, v kakršnem delujejo v mednarodnih operacijah.

V četrtek, 21. marca, pa je za medije na vzletišču Veržej potekala predstavitev taktičnega urjenja Slovenske vojske.

Za urjenje okrog 10.000 evrov
Polkovnik Miha Škerbinc, poveljnik 1. brigade Slovenske vojske, je povedal, da je pri tem šlo za t.i. vajo brez enot, saj so v taktični vaji sodelovali le poveljniki. Letos so namenoma izbrali teren, ki jim je manj znan, saj je to velik izziv za poveljnike. Enota 10. bataljona, ki je sodelovala na vaji, se pripravlja na dve ključni nalogi v letošnjem letu. Prva je priprava kontingenta za misijo na Kosovem, druga pa je doseči končne operativne zmogljivosti teh čet, ki bodo potem sestavljale bataljonsko bojno skupino.

Glede stroškov urjenja je poveljnik povedal, da gre za znesek okrog 10.000 evrov, v kar so vštete plače, porabljeno gorivo in strelivo, nadomestila za zemljišča, ... Urjenje na domačih tleh je cenejše, vojska pa ima sicer od leta 2009 za 40 odstotkov manj sredstev.

Več pa si lahko ogledate v spodnjem videu.



Več v Zanimivosti