Najstarejša Pomurka Matilda Serec praznovala svoj 104. rojstni dan

Kljub letom je za svoj 104. rojstni dan še zaplesala

Jože Žerdin, torek, 22. oktober 2013 ob 17:251
104. rojstni dan Matilde Serec

104. rojstni dan Matilde Serec

Prav gotovo so v vasi Satahovci in v mestni občini Murska Sobota ter stolni župniji Murska Sobota ponosni na Matildo Serec, ki je v torek, 22. oktobra, obrnila svoj 104. list življenja, praznovala je torej visok življenjski jubilej.

Prav gotovo je rek o trdoživosti Prekmurcev danes še vedno prisoten, kajti Matilda Serec, klena ženica, se je prav gotovo s svojo častitljivo starostjo zapisala med najstarejše Pomurce v deželi ob Muri. Na svet je prijokala 22. oktobra leta 1909 v vasi Krašči na Goričkem v kmečki družini. Matilda je bila najstarejša med 11 otroki v kmečki družini Gider. Rojena je bila v Avstro-ogrski državi, skratka doživela je veliko političnih in drugih sprememb. Spominja se težkih časov, ko doma v Kraščih ni bilo denarja za šolanja, zato je odšla kot mlado dekle delat v Avstrijo, hodila pa je tudi delat na sezonska dela v Nemčijo.

V Satahovce se je poročila leta 1932, z možem Jožefom, ki je že vrsto let pokojni, sta v zakonu imela šest otrok. Celo življenje je delala na kmetiji in kot pravi je prav gotovo to recept za dolgo življenje, da je veliko delala, živela umirjeno življenje ter uživala doma pridelano hrano. Lani, ko je praznovala svoj 103. rojstni dan je bila na trgatvah in ročno čistila buče. Kljub visokim letom še rada postori manjša dela v hiši in okrog nje, z velikim veseljem pa grablja listje na dvorišču. Matilda je vedno dobre volje, nasmejana in za vsakega najde dobro in toplo besedo.

V 104-letnem življenju je doživela veliko prijetnih plati življenja, bilo je tudi veliko pomanjkanja, a z dobro voljo do življenja je prebrodila vse težave. Ko je še bila mlada je doma s kravami orala njive, sejala ter skrbela za svoje otroke. Veliko pa je tudi hodila pomagat drugim kmetom, da si je dodatno zaslužila za preživetje družine. Rada je bila v naravi, ob reki Muri, kajti mož Jožef je nekaj časa celo vozil brod na reki Muri. Ko je bila v naravi je nabirala najrazličnejša zdravilna zelišča in iz njih pripravljala različne čaje.

Ko je bila stara 92 let, je še hodila z motiko okopavat sladkorno peso kmetom. Ob nedeljah še obiskuje svete maše v domači župnijski cerkvi v Murski Soboti. Danes na jesen življenje za njo skrbi hčerka Irena. Njen delovnik se začne z jutranjo kavico in zajtrkom, po kosilu pa še ji prija kozarec belega vina. Čeprav je celo življenje trdo dela na kmetiji, ji je to kot pravi Matilda koristilo, da je bila malo pri zdravniku, pa tudi zadnja leta gre malo krat »po zdravje« k zdravniku. Kaj bi šla k zdravniku, če se še počutim dobro in zdravo nam je zaupala.

Tudi ob svojem 104. rojstnem dnevu je dejala »sedaj mi je še kar dobro, a vprašanje je, kako bo, ko bom stara«. Njen donedavni konjiček pa je bil izdelovanje rož iz krep papirja. Kljub visoki starosti je Matilda vedno dobre volje, nasmejana in rada se pogovarja. Ponosna je na svojih devet vnukov, enajst pravnukov in enega prapravnuka. Ob njenem visokem jubileju ji je društvo upokojencev Krog - Satahovci pripravilo v ponedeljek, 21. oktobra, prisrčen sprejem in praznovanje, ki je bilo namenjeno prav njej v čast. Ob osebnem prazniku so ji lepe želje prišli voščit predsednik društva upokojencev Krog - Satahovci, predsednik medobčinskega društva invalidov Murska Sobota, vodstvo krajevne skupnosti Krog in Satahovcev. Priložnostno darilo pa ji je izročil tudi župan mestne občine Murska Sobota Anton Štihec.

Ob spremljavi glasbene skupine ljudskih godcev in pevcev KTD Mokoš Satahovci je Matilda Serec z županom tudi zaplesala. Prijetno praznovanje upokojencev s svojo najstarejšo članico Matildo Serec se je zavleklo pozno v noč. Za njen visoki življenjski jubilej pa so ji pripravili tudi slavnostno torto.


Več v Zanimivosti