Ocene in medalje marmelad na 1. Festivalu marmelad in džemov

Poročilo o rezultatih ocenjevanja vzorcev marmelad za 1. Festival marmelad in džemov

Prlekija-on.net, sreda, 13. avgust 2014 ob 09:522
1. Festival marmelad in džemov

1. Festival marmelad in džemov

1. Festival marmelad in džemov, ki se je odvijal v sklopu 30. Prleškega sejma je uspešno spravljen pod streho. Prireditelji festivala Etnološko kulturno Društvo Künštni Prleki, Društvo EKO Prlekija, LAS Prlekija, Zavod TRS in Turistično društvo Ljutomer so zelo zadovoljni, da so na tem dogodku odkriti pravi mojstri kuhanja marmelad, bodisi po tradicionalnih ali inovativnih receptih in postopkih.

Zanimivo je predvsem to, da so ljubitelji marmelad dali na prvo senzorično ocenjevanje najboljše vzorce, ki so dosegli izjemne rezultate.

Zaključeno je prvo ocenjevanje marmelad
Zaključeno je prvo ocenjevanje marmelad

Vzorce domačih marmelad in džemov je ocenjevala tri članska komisija pod vodstvom Esada Šabanoviča, specialista za produkte iz sadja. Komisija je na podlagi Pravilnika o senzoričnem ocenjevanju, ocenila skupaj 80 vzorcev marmelad, ki so bili predhodno razdeljeni v tri kategorije: sadne marmelade, sadne z dodatki in eksotične-posebne vrste marmelad. Za senzorično ocenjevanje kakovosti je komisija upoštevala uradne kriterije, ki se še vedno uporabljajo tudi na drugih javnih prireditvah: za vonj (0-2 točke), barva (0-4), zgoščenost-konsistenca (0-6) in okus (0-8 točk), skupaj doseženih 20 točk za ocenjeni vzorec. Pri veljavnem kriteriju ocenjevanja, komisija priporoča organizatorju prireditve, da se v bodoče opravi uskladitev oziroma korektura ocen med vonjem, barvo in teksturo in prilagodi tudi mednarodnemu nivoju ocenjevanja.

Ocene in medalje marmelad

Med 80 ocenjenimi vzorci marmelad, je najvišje senzorične ocene komisija dodelila osmim vzorcem z maksimalnim številom doseženih 20 točk. Na osnovi idejnih pravil Organizatorja prireditve, je tem marmeladam dodeljen tudi prestižni naziv "kraljica marmelad" z zlatim odličjem. Mnenje komisije je, da je vsaka kraljica marmelad imela svoj značaj, vsaka je tudi zgodba zase, ker so brez izjem, izdelane po dovršenem postopku, ki je porok visoke kakovosti.

Komisija je bila presenečena in navdušena tudi nad drugimi vzorci marmelad in džemov, ki so ravno tako dosegali v povprečju visoke ocene. Da so marmelade na prvem festivalu bile odlične, pa zgovorno pove še število 34 vzorcev, ki so ocenjeni nad oceno 19 točk in avtomatično pridobili status zlatih priznanj. Pri zlatih marmeladah in džemih je komisija zaznala, da je sinteza vseh sestavin bila v idealnem razmerju, kar pomeni, da so izdelovalci dali velik poudarek na njihovo skladnost, ki se je povezala v fino harmonijo in poln okus po sadju iz katerega je vzorec izdelan. Zlate marmelade so se odlikovale tudi z manjšim vnosom sladkorja (sladkost prilagojena današnjim zahtevam in trendom, več sadja - manj sladkorja). Vsebnost sladkorja v vzorcih je komisija sproti preverjala z digitalnim refraktometrom, pH vrednost pa tudi z digitalnim pH metrom. Pri ocenjevanju vonja in barve komisija ni imela posebnih zapletov, vzorci so ustrezali vsem kriterijem. Konsistenca (čvrstost) marmelad je bila zadovoljivo homogena in dobro mazava. Okus je bil prijeten, poln in harmoničen po izvirni sestavini iz katere so vzorci marmelad in džemov izdelani.

Srebrno odličje je prejelo 33 vzorcev marmelad in džemov. Komisija je pri teh vzorcih zaznala nekaj pomanjkljivosti, ki so se odražale predvsem na odsotnost okusa po sadju, ki ni dajal občutka polnosti in je bil prekrit ter nekoliko neharmoničen in nevtralen.

Za bronasta odličja je komisija dodelila 13 priznanj. Pri vzorcih, ki so ocenjeni z bronastim odličjem je ocenjevalna komisija pogrešala več harmoničnosti v okusu in intenzivnosti v vonju in barvi. Predmetni vzorci marmelad in džemov so imeli bolj kašasto in tekočo konsistenco (neprimerno zgoščenost). Na strokovnih ocenjevanjih komisija ne ocenjuje tekočih kaš, ampak marmelade, ki se po tradiciji še vedno izdelujejo "na žlico" in so primerno zgoščene za mazanje.

Posebej pa je komisijo razveselilo to, da pri vseh ocenjenih vzorcih ni naletela na težje napake kot so npr. plesen, prežganost, potemnitev, sinereza (izločanje vode iz marmelad) in znaki fermentacije.

Dvigu in širjenju obsega znanja veliko prispevajo tudi organizirani tečaji in praktična izvedba kuhanja marmelad, kjer udeleženci pridobijo uporabna znanja o abecedi izdelave marmelad, postanejo bolj samostojni in se zanesejo na svoje znanje ter niso več odvisni od drugih.

Vsem izdelovalcem marmelad in džemov iskrene čestitke s strani ocenjevalne komisije za dosežena odličja in izkazano mojstrovino pri kuhanju sadnih produktov.

Prireditelju ocenjevanja pa se ob tej priložnosti tudi prisrčno zahvaljujemo za povabilo in zaupanje v našo stroko, ki smo jo pošteno in nepristransko prispevali od prvega pa do zadnjega vzorca na zahtevnem strokovnem ocenjevanju marmelad in džemov.

Pripravil predsednik komisije
Esad Šabanovič

Ocene in medalje vseh ocenjenih marmelad najdete tukaj.


Več v Kultura in izobraževanje