Zaključila sta se 17. Slovenski festival vin in 7. Festival kulinarike

V dveh dneh je festival obiskalo preko 1500 obiskovalcev

Karmen Razlag, nedelja, 30. november 2014 ob 10:40
Velika dvorana GH Union v času 17. Slovenskega festivala vin, foto: Jana Jocif

Velika dvorana GH Union v času 17. Slovenskega festivala vin, foto: Jana Jocif

V petek, 21. novembra, sta se v Ljubljani zaključila 17. Slovenski festival vin in 7. Festival kulinarike. Festivala, ki sta se tudi letos odvijala v prostorih Grand hotela Union, je v dveh dneh obiskalo preko 1500 obiskovalcev. Po oceni organizatorja je bil obisk ravno pravšnji, saj je omogočal optimalno komunikacijo med vinarji/kulinariki in obiskovalci. Festivala je obiskala profilirana publika, v kateri so bili zastopani vsi segmenti (vinski profesionalci, gostinci, sommelierji, trgovci, pisci, vinoljubi in častilci vinske kapljice kot so – vinski vitezi in vinske kraljice).

Letošnja festivala sta postregla s kar nekaj novostmi, v prvi vrsti vezanih na partnerje festivalov. Tako sta se 17. Slovenskemu festivalu vin kot partnerja pridružila Lidl Slovenija, s projektom Lidlov mladi vinar, in Mabat Int., ki je v eni od dvoran predstavila predstavitev domačih in tujih vinarjev, ki jih zastopa. 7. Festivalu kulinarike pa sta se pridružila projekt Okusi Ljubljane, ki živi pod okriljem Turizma Ljubljana, in projekt Kuhna pa to, ki združuje skupine osnovnošolcev. Le ti v 100 skupinah raziskujejo lastno kulinarično dediščino in z njo skozi tekmovanja seznanjajo vso slovensko javnost. Razstavljavci, ki jih je bilo na obeh festivalih skupaj skoraj 120, so organizacijo pohvalili in izrazili zadovoljstvo nad obiskom in učinkom predstavitve.

Med razstavljavci so se predstavili tudi vinarji iz Prlekije: P&F Jeruzalem Ormož, PRA-VINO družinsko posestvo, Radgonske Gorice d.d., Verus Vinogradi, Vino Kupljen Jeruzalem Svetinje, Dveri-pax.

NAJ vina 17. Slovenskega festivala vin po izboru obiskovalcev
Ena izmed letošnjih novosti Slovenskega festivala vin je bila ta, da so se odpovedali strokovnemu ocenjevanju najboljših festivalskih vin in namesto njih so najbolj všečno vino izbirali obiskovalci. Izbor najbolj všečnega vina smo opravili in objavili med vsemi oddanimi glasovi v štirih kategorijah: belo suho, rdeče suho, sladko in peneče vino.

Belo, suho:
Rojac družinsko posestvo, Malvazija maceracija, 2011
Peneče:
Pernod Ricard Slovenija d.o.o., Jacob's Creek Sparkling Rose, NV
Rdeče:
Pernod Ricard Slovenija d.o.o., Marques de Casa Concha, 2012
Sladko:
Vinska klet Prus - Jožef Prus, Rumeni muškat, 2012
Absolutni zmagovalec
Pernod Ricard Slovenija d.o.o., Marques de Casa Concha, 2012

Osem festivalskih delavnic
V sklopu 17. Slovenskega festivala vin je bilo letos organiziranih 8 delavnic namenjenih znanja željnim obiskovalcem obeh festivalov, ki so potekale v Modrem salonu Grand hotela Union. Pripravili so šest delavnic za obiskovalke in obiskovalce ter dve za zaključeni skupine. Prvi letošnji termin je bil namenjen strokovnemu posvetu na temo Mladi vinarji in njihova prihodnost, ki ga pripravlja Lidl Slovenija, druga dva termina pa sta bil namenjena vinskim kraljicam, ki so pod vodstvom aktualne vinske kraljice Slovenije, Špele Štokelj predstavile svoja kraljičina vin, in izjemnim portovcem, ki jih je za podjetje Mabat Int. obiskovalcem približala velika vinska poznavateljica Majda Debevc. Drugi dan festivala pa je bil namenjen izključno ženskim predavateljicam – prva je bila Vanja Mramor, ki je z vini Taste me obiskovalcem odkrila »vinčkovo šifro«, drugi termin dneva so zopet zasedle kraljice, zaključek dneva in letošnjega festivala pa je pripadel priznani sommelierki Miri Šemič in sedmim različnim »obrazom« slovenskih modrih pinotov.

Strokovni posvet o mladih vinarjih in njihovi prihodnosti
Lidl Slovenija je na Slovenskem festivalu vin organiziral tudi strokovni posvet na temo mladih vinarjev in njihove prihodnosti v vinarstvu. Namen strokovnega posveta je bil združitev perspektiv iz različnih področij, ki so vključeni v proces izobraževanja mladih vinarjev in njihovo nadaljnjo poslovno pot. Poleg predstavnikov Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede in Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo sta na posvetu sodelovala tudi že uveljavljena vinarja Edvard Reya in Uroš Rojac. Kot so družno ugotovili udeleženci, je izrednega pomena, da se pri izobraževanju mladega kadra na področju vinarstva in vinogradništva nujno povezujejo strokovne vsebine in redna ter intenzivna praksa. Oba uveljavljena vinarja, Edvard Reya in Uroš Rojac, pa sta poudarila, da je vsakodnevno delo vinarja, ki želi prodreti s svojo blagovno znamko na trgu, pravzaprav opravljanje številnih poklicev – potrebno je vinarsko znanje in odličen izdelek, vendar moraš kdaj znati tudi kaj popraviti, organizirati, pa tudi tržiti in promovirati.

Taste me blagovna znamka vin vam ponuja, da svoj prosti čas s prijatelji, družino, partnerjem doživljate na poseben način. Izbranih je 6 vinskih stilov iz različnih vinorodnih pokrajin, ki slovijo vsaka po svoji vinski sorti. Izbrane pokrajine in sorte vin so: Toskana (Sangiovese in Chianti), Goriška Brda (Merlot), Vipavska dolina (Zelen), Hrvaška Istra (Malvazija) in Ljutomersko – Ormoške gorice (Traminec). Vsa vina Taste me izhajajo iz družinske tradicije srednje velikih vinarjev in za vsemi izbranimi vini stoji pridna človeška roka in vinorodni zemlji predano srce.

Paket Taste me doma vam ponuja okušanje šestih različnih vinskih stilov z izbranimi kakovostnimi vini iz omenjenih vinorodnih pokrajin. Izbrana vina so tipični predstavniki posameznih pokrajin in vam bodo poleg užitka ponudili tudi širitev vašega vinskega znanja. Poleg vina, polnjenega v šest malih steklenic 0,375 l boste v paketu našli tudi priročnik Taste me doma, kjer so zapisani kratki nasveti in namigi za okušanje vina in kombiniranje s hrano.

Razglasitev zmagovalca natečaja Lidlov mladi vinar
Ekipa Nadvojvoda, ki jo sestavljajo študenti Urška Bračko – Mariborska vinska kraljica, Miha Kren, Laura Lepej in Urška Polanec, je postala letošnja zmagovalka natečaja Lidlov mladi vinar. Razglasitev je potekala na otvoritvi že 17. Slovenskega festivala vin. Pod sponzorstvom podjetja Lidl Slovenija so se nadebudni študenti Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru preizkusili v pridelavi mladega vina sorte sauvignon. Z raziskovalnim delom so se natečaju letos pridružili še študenti Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici, ki so se preizkušali v različnih alternativnih tehnologijah pridelave vina na domačih primorskih sortah, vključno s sorto zelen. Lidl Slovenija bo zmagovalni ekipi iz Meranovega in sodelujočim študentom iz Vipave za nagrado omogočil strokovno ekskurzijo v izbrano tujo vinorodno deželo.

Natečaj Lidlov mladi vinar letos poteka že drugo leto zapored. Z natečajem si Lidl Slovenija prizadeva spodbujati študente vinogradništva in vinarstva v pridelavi vina, pridobivanju praktičnih izkušenj in tudi novih znanj o promocijskih aktivnostih ter komunikacijskih veščinah.

Okusi Ljubljane na Festivalu KULinarike
Na letošnjem festivalu so nadaljevali s predstavitvijo izbranih dobrot in kulinaričnih kreacij na dveh nivojih, ki sta jih predstavljala Galerija okusov in Gledališče okusov. Tako kot vsako leto, je imel tudi letošnji, že 7. Festival kulinarike skrbno izbrano rdečo nit. Rdeča nit letošnjega festivala so bili »Okusi Ljubljane«, projekt Turizma Ljubljana. Vsako leto so se v »Gledališču okusov« (t.i. show cooking) predstavili znani in odlični (sous) Chefi, poznane ljubljanske gostilne in restavracije pa so svojo vizijo jedi predstavile v »Galeriji okusov«. Poleg že dosedaj uveljavljenih visokih in srednjih šol gostinske smeri, nam je bilo to leto posebej ljubo, da so nam svoje videnje kuhanja predstavili tudi najmlajši – osnovnošolci, ki sodelujejo v projektu Kuhna pa to. V Gledališču okusov so letos ustvarjali: Luka Košir (Gostišče Grič), Jorg Zupan (Restavracija Strelec), Janez Bratovž (Restavracija JB), Luka Jezeršek (Dvor Jezeršek), Andrej Kuhar (Restavracija Maxim) in Jakob Pintar (Smrekarjev hram).


Več v Slovenija