Psička Mara in kokoška Kurika

Ko ljubezen med živalmi ne pozna meja

Branko Košti, četrtek, 11. december 2014 ob 13:50
Psička Mara in kokoška Kurika

Psička Mara in kokoška Kurika

Samo pravi ljubitelji živali, ki so z njimi vedno v stiku, se lahko prepričajo kaj pomeni imeti dejanskega prijatelja. To prijateljstvo ni le do ljudi, običajno svojih lastnikov in skrbnikov, temveč tudi do ostalih živih bitij. Takšni pravi prijatelji so lahko samo mnoge živali. To še posebej občutijo lastniki, oziroma skrbniki živali, med katerimi se skozi življenje splete posebna vez, ki ji pravimo brezpogojna ljubezen. In nekaj takega se je pripetilo tudi mladi družini Sluga, ki živi blizu kolesarsko-pohodniškega mostu v Črncih, torej le nekaj deset metrov od reke Mure.

Tam v neokrnjenem naravnem okolju, kjer se praktično družijo domače živali ter mala in srednja divjad, uživajo Tomi, ki ga mnogi poznajo kot odličnega organizatorja različnih dogodkov in prireditev, ter tudi kot prvega slovenskega "terorista", ki se je nekoč pošalil na račun nekdanjega ZDA predsednika Georga Walkerja Busha, njegova soproga Tamara, ter sina, 11-letni Javor, 10-letni Jurij in hčera, 5-letna Neža.

Družbo jim delata dve veliki prijateljici, psička Mara in kokoška Kurika, ki sta že dalj časa enostavno neločljivi. Ob tem sta spoznali, da sta pri Slugovih dobrodošli in lepo sprejeti, tako da jima je vse skupaj še ugodneje. Kot nam je povedal Tomi Sluga, ki v zadnjem času, med drugim, vsako soboto, ob nekdanjem mejnem prehodu v Gornji Radgoni, organizira Kmečko-ekološko tržnico, je psička Mara njihova ljubljenka že kakšna štiri leta. Potem pa se je nenadoma pojavila še kokoška Kurika. "Nekoč mi je Tamara povedala, kako bi ob hiši rada imela eno kokoš. In kmalu zatem se je zgodil čudež. Po lokalni potki je k nam dejansko prišla kura, ki se ničesar ni bala. Obiskali smo vse sosede in se pozanimali, če je kura njihova in vsi so dejali, da ne. Tako je kokoška, ki smo ji dali ime Kurika, postala naša družinska članica, ki nese jajca. Tako se je udomačila, da bi najraje tudi jedla kar skupaj z nami, vedno pa se druži z Maro, ki jo je dejansko sprejela za svojo največjo prijateljico", pravi Tomi, ki dodaja, da sta njihovi ljubljenki, tudi članici Turistično, kulturno, glasbenega in ekološkega društvo Kopriva iz Gornje Radgone.

In prav vsi, ki ne verjamejo v sožitje med različnimi živalmi, ter v ljubezen do vseh živih bitij, bi se lahko dejansko ustavili pri Slugovih v Črncih v Apaški dolini. Med drugim bi se lahko prepričali, da kokoško Kuriko niti malo ni strah pred lisicami, saj ji je za repom vedno psička Mara, pred katero lisice raje pobegnejo...


Več v Zanimivosti