Malonedeljski Pohodniki zelo uspešni tudi na svojem desetem tekmovanju v gradnji snežnih skulptur

Po enoletnem premoru so pod Peco spet ustvarjali mojstrovine iz snega

Branko Košti, ponedeljek, 2. februar 2015 ob 12:34

Gradovi kralja Matjaža

Po enoletnem premoru zaradi neugodnih vremenskih razmer v začetku lanskega leta, (pomanjkanja snega, zatem pa še žled), se je v soboto na obronkih mogočne Pece nad Črno na Koroškem, odvilo 23. tradicionalno tekmovanje v gradnji snežnih skulptur pod naslovom Gradovi kralja Matjaža.

Domačini so se potrudili in pripravili zadostne količine umetnega snega, v dneh pred prireditvijo pa jih je z več deset centimetri snega obdarila še narava, tako da je graditelje snežnih skulptur v soboto zjutraj pod Peco pričakala res prava zimska pravljica, s soncem obsijana belina in čudovito modro nebo nad njo.

Sončno, a mrzlo zimsko vreme ter zadostna količina snega, je graditeljem ponujala idealne pogoje za realizacijo njihovih zamisli iz najcenejšega, od narave danega gradbenega materiala. Okrog petdeset ekip iz celotne Slovenije, pa tudi iz tujine, je razen skulptur gradov in Kralja Matjaža, ustvarilo druge umetnine. Tekmovalci iz jadranskega otoka Šolta so npr. izdelali svoj simbol Sovo.

Konec lanskega leta so snežno skulpturo kralja Matjaža naredili na Glavnem trgu v LjutomeruPomemben pečat v več kot dvajsetletni zgodovini tega tekmovanja, so tudi tokrat prispevali člani TD Mala Nedelja – Radoslavci. Za njihovo ekipo Pohodniki je bil letošnji odhod na tekmovanje jubilejni, deseti po vrsti. Na tekmovanju ne le sodelujejo, ampak zadnja leta s svojimi umetninami, katerih glavni motiv sta Kralj Matjaž in njegova Alenčica, navdušujejo občinstvo, ki je njihove izdelke že nekajkrat uvrstilo na prvo mesto. Tudi letos so za svojo mojstrovino, Kralja Matjaža in Alenčico, s katero so obeležili svojo jubilejno udeležbo, bili nagrajeni s prvo nagrado občinstva. To pa ni bilo edino priznanje, s katerim so se vrnili s Koroške, saj je njihovo skulpturo na tretje mesto uvrstil tudi sam Kralj Matjaž.

Posebna čast je doletela tudi članico ekipe Pohodniki, Mileno, doma sicer iz Kapele, katero je Kralj Matjaž izbral za eno izmed dveh Alenčic, s katerima si je po končani gradnji ogledal svojo pravljično deželo, ob pogledu na katero je povedal: »V tako snežno pravljico se je najlepše prebuditi. Takšna naj bo tudi moja Slovenija«.

O prizadevanjih Občine Črna na Koroškem, da se ta prireditev oz. celotni projekt Park Kralja Matjaža, uvrsti na seznam UNESCO-ve kulturne dediščine, je spregovorila županja Romana Lesjak: »Res si želimo, da bi z nekaj  spremljevalnimi prireditvami, to prireditev uvrstili ne seznam kulturne dediščine. Če nam to ne bo uspelo prej, bomo to poskušali preko Geoparka Karavanke«.

Foto in video: Mirko Zemljič


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Zanimivosti