Terme Banovci so bile v petek najbolj varovano območje v deželi ob Muri

Policisti skupaj s detektivom Frančekom ujeli nepridiprava, ki se je zatekel v eno od počitniških hiš v Termah Banovci

Jože Žerdin, sobota, 21. februar 2015 ob 19:10
Velika policijska akcija detektiva Frančeka

Velika policijska akcija detektiva Frančeka

Detektiv Franček je v noči na petek, 20. februarja, v eni izmed počitniških hiš v Termah Banovci, naletel na nepridiprava, ki se je nezakonito zatekel v Terme in ponarejal denar in ga vnovčeval kot plačilno sredstvo v Termah Banovci in njeni okolici. V okviru zaključka Policijska akademija detektiva Frančeka se je le-ta skupaj z otroci, ki so preživljali v Termah Banovci zaključek zimskih počitnic, v petek zjutraj detektiv Franček odločil, da je potrebno nepridiprava ujeti in ga odpeljati na zaslišanje k sodniku za prekrške, kar se je tudi ob »bliskoviti« dopoldanski policijski akciji zgodilo.

Tako so vas in Terme Banovci »obkolili« policisti s svojimi vozili in številno opremo, ki jo vsak dan uporabljajo v takih in podobnih primerih. Policijsko akcijo so si ogledali tudi mali »detektivi« skupaj s svojimi starši. Akcija prijetega nepridiprava je bila uprizorjena, kot da bi človek gledal kakšen podoben film na televiziji. Na »pogajanjih« s policisti se nepridiprav ni vdal, zato so oboroženi policisti vdrli v prostor, kjer se je zadrževal in ga obvladali ter mu zasegli kovček s ponarejenim denarjem. Tako se je uspešno končala akcija in vaja policistov.

V vaji reševanja je sodelovala specializirana policijska enota, ki je zadolžena na napade na objekte. Ob koncu so vsem policisti iz Policijske postaje Ljutomer in Policijske postaje Murska Sobota pokazali in razkazali svojo opremo, ki se vsak dan uporablja pri podobnih akcijah. Na ogledu je bilo policijsko vozilo provida, ki je predvsem »aktivno« na avtocesti, potujoča policijska postaja, kjer policisti lahko na terenu opravijo vse postopke prekrškov in policijsko vozilo »Šengen bus«, ki je zadolženo za red in varnost voznikov vozil na avtocesti, svoje delo pa opravljajo tudi ob meji s sosednjimi državami. Otroci pa so lahko videli tudi najrazličnejšo varnostno in zaščitno opremo, ki jo policisti uporabljajo pri akcijah, vajah, v prometu ali pri varovanju večjih nogometnih tekem.

Čeprav je bila v petek le poučna vaja, so se vsi marsikaj naučili, kajti morda bodo odslej otroci bolj pozitivno gledali na delo in naloge, ki jih policisti vsak dan izvajajo za večjo varnost občanov.

Otroci so prejšnje dni še spoznali kako ravnati ob požaru, se udeležili delavnice odkrivanja ponarejenega denarja ter s pomočjo Frančeka odkrili ponarejevalce denarja.


Več v Kultura in izobraževanje